Industrie: wie zijn de gebruikers van een PLM-oplossing?

  • 07/04/2022

PLM transformeert de manier waarop industriële bedrijven hun gegevens beheren. Van ontwerp tot dienst-na-verkoop, via marketing en productie, alle product gerelateerde informatie is gecentraliseerd en gestandaardiseerd om een betere interne communicatie en een groter innovatievermogen mogelijk te maken.

Maar concreet: wie zijn de gebruikers van deze oplossingen, wat zijn hun specifieke bijdragen en wat zijn hun behoeften?

Het tekenbureau

Als je aan PLM denkt, denk je onmiddellijk aan het tekenbureau. Ingenieurs die belast zijn met het ontwerpen van een product en, meer in het algemeen, leden van het engineeringteam vinden PLM een goede oplossing. Dankzij een interface met CAD-software en ERP kan het systeem gedetailleerde stuklijsten (BOM’s) opstellen die automatisch worden doorgegeven aan de productieafdelingen.

De productieleider

Bovendien biedt PLM de ontwerp- en productieafdelingen één plaats aan waar zij naadloos met elkaar kunnen samenwerken. De productiemanager is dus een van de bevoorrechte contactpersonen tijdens de uitwisselingen die binnen PLM plaatsvinden. Zo beschikt hij over de meest volledige en actuele informatie rond de producten die het productieteam vervaardigt.

De marketingafdeling

De marketingafdeling is een waardevolle interface tussen de onderneming en haar potentiële klanten via het marktonderzoek dat zij verrichten. De door deze afdeling gegenereerde gegevens vinden hun plaats in het PLM-systeem. Ze stellen de andere afdelingen in staat de behoefte te identificeren wat het product zijn bestaansreden geeft.

De aankoopdienst

Dit is een andere groep werknemers voor wie het gebruik van PLM bijzonder strategisch kan zijn. Inkoopmedewerkers kunnen niet alleen leveranciersgegevens voor elk onderdeel integreren, maar ook informeren over mogelijke goedkopere of innovatievere alternatieven.

De logistieke afdeling

De logistieke afdeling vindt ook haar plaats binnen PLM. De logistieke beperkingen met betrekking tot elk product zijn in feite gegevens die van invloed kunnen zijn op het ontwerp, de keuze van de onderdelen of de distributiemethode.

Verkoopmanagers

PLM maakt ook synergiën mogelijk tussen afdelingen die in contact staan met klanten en afdelingen die dat niet zijn. In dit opzicht is het gebruik van PLM door verkoopmanagers van grote waarde voor elke onderneming die op een gepersonaliseerde manier wil inspelen op de behoeften van haar klanten. De verkoopafdeling zal bijvoorbeeld in staat zijn potentiële wijzigingen aan een product te definiëren om aan de behoeften van een specifieke klant te voldoen.

De kwaliteitsafdeling

Het gebruik van PLM door de kwaliteitsafdeling is een van de belangrijkste voordelen van het systeem. Door een vlotte en efficiënte communicatie tussen productie en ontwerp mogelijk te maken, helpt PLM het aantal fouten te verminderen en zo de algemene kwaliteit te verbeteren. De kwaliteitsdienst bestendigt deze bijdrage door binnen het systeem nauwkeurige informatie te verstrekken over de protocollen die moeten worden nageleefd en geoptimaliseerd om een hogere en stabielere kwaliteit te garanderen.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief