5 CRM-trends om in de gaten te houden in 2022

  • 20/01/2022

Jouw relatie met klanten is wat je steeds weer nieuwe klanten oplevert. Als je erin slaagt het goed te doen natuurlijk. Dus wat moet je doen om in deze lastige tijden de concurrentie voor te blijven? Ontdek welke richting CRM uitgaat. Kijk eens naar deze trends om te zien of jouw bedrijf op de goede weg is.

Hoe AI-aangedreven CRM tools jouw klantenservice kunnen verbeteren

Vorig jaar werd duidelijk dat het gedrag van klanten drastisch aan het veranderen is en met de dag onvoorspelbaarder wordt. Het belang van het verwerven van diepere inzichten wordt nog maar eens benadrukt en daagt ook jouw bedrijf uit om veel meer te bereiken.

Hoe krijg je het dan voor elkaar om meer te doen met jouw realtime klantgegevens?

Vandaar dat Artificial Intelligence (AI) momenteel een van de meest verwachte ontwikkelingen is op het gebied van CRM. Je kunt verwachten dat AI-aangedreven CRM tools de grenzen van jouw CRM verder zullen verleggen.

Denk aan toepassingen zoals het automatiseren van tijdrovende taken, het verbeteren van de productiviteit van jouw service agents, het proactief oplossen van klantproblemen, het verder ontwikkelen van jouw chatbots, het voorspellen van de behoeften van jouw klanten, en nog veel meer.

Minder kanalen om meer conversaties op gang te brengen

Omnichannel is voor velen geen onbekende. Veel bedrijven hebben al gekozen voor de omnichannelstrategie om een naadloze klantervaring te creëren, zelfs als klanten van kanaal naar kanaal springen. Dit jaar blijkt echter heel anders te zijn, want een single-channelaanpak van CRM krijgt steeds meer de voorkeur.

Wat is een single-channel aanpak?

Dit betekent dat de huidige communicatiekanalen in feite zullen worden verenigd. Door one-channel hoeven jouw sales agents en ook jouw customer service agents niet meer van kanaal te wisselen om met jouw klanten te communiceren.

Voeg AI toe aan de mix en het grootste deel van het werk is gedaan, waardoor je een kanaalloos CRM overhoudt.

Big data

Laten we het voor de hand liggende stellen. Het succes van CRM hangt af van de gegevens die je verzamelt en van wat je ermee doet. Tegenwoordig is de personalisering van de klantervaring bepalend voor het resultaat van elke interactie die je met een klant hebt. Hoe beïnvloedt dit eigenlijk jouw bedrijf?

  • Verkrijg volledige en data-gedreven inzichten in jouw klanten.
  • Perfectioneer jouw marketingstrategie via één uniforme weergave van de klantervaring.
  • Laat AI jouw gegevens analyseren, zodat je aankooppatronen en conversiekansen kunt identificeren.

Spraaktechnologie

Met de opkomst van spraaktechnologie is het niet meer dan logisch dat voice engagement op weg is naar CRM. Microsoft bijvoorbeeld toont al interesse door Tact.ai te financieren, een bedrijf dat slimme spraakassistentietechnologie bezit. Op dit moment stelt spraakassistentie vertegenwoordigers in staat om klanten te volgen, berichten te sturen en hun teams te waarschuwen voor gerelateerde klantgegevens. Dit is waar de dingen een interessante wending beginnen te nemen. Stel je eens voor wat spraaktechnologie in combinatie met AI en machine learning voor jouw bedrijf zou kunnen betekenen. Dit zou je in staat kunnen stellen jouw bedrijf te voeden met meer gegevens naast nuttige inzichten.

Mobiel en social

Er zijn twee dingen die je moet weten over jouw klanten. Het eerste is dat jouw klanten hunkeren naar constante connectiviteit. Dit is wat CRM platformen sterk drijft om volledige en veilige mobiele functionaliteit te bieden. Van smartphones en tablets tot alle andere apparaten die verbinding kunnen maken met het internet.

Een ander punt dat je in gedachten moet houden, is dat het belang van sociale media niet snel zal afnemen. Gebruikers van sociale media verwachten tegenwoordig vrijwel onmiddellijk een reactie van jouw bedrijf. Is dit een uitdaging die jouw bedrijf probeert te overwinnen?

Toonaangevende CRM platformen plannen nu integraties met meer sociale netwerken, maar de technologie is niet nieuw. De huidige integraties met Facebook, Twitter en LinkedIn kunnen de relatie met jouw klanten nog steeds versterken en een boost geven.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief