IIoT oplossingen

Industrial internet of Things (IIoT) kan op verschillende manieren worden gebruikt om meerwaarde te creëren voor zowel jouw bedrijf als jouw klanten. IIoT helpt je inzicht te krijgen in je productieproces, energieverbruik, afvalbeheer, ... om op basis daarvan acties te ondernemen. Naast interne procesefficiëntie kan je IIoT ook inzetten om inzicht te krijgen in hoe jouw eindproducten worden gebruikt door klanten.

Uitdagingen binnen de productiesector

In het huidige dynamische bedrijfslandschap moeten productiebedrijven proactief inspelen op veranderende uitdagingen om concurrerend te blijven en te floreren. Als ze dit niet doen, kan dit leiden tot operationele inefficiëntie, een verminderd aanpassingsvermogen tijdens crises, financiële instabiliteit en andere hindernissen. Wat zijn de uitdagingen voor productiebedrijven?

Operationele efficiëntie
Productiebedrijven streven steeds naar de hoogst mogelijke efficiëntie binnen hun productieprocessen. Hierdoor bespaar je namelijk kosten uit en kan je ook concurrerender opereren.
Kwaliteitshandhaving
Een degelijke productkwaliteit zorgt voor meer tevredenheid bij jouw klanten. Om dit te handhaven is het aangewezen om productdefecten te minimaliseren en strenge kwaliteitscontrolemaatregelen te implementeren.
Flexibiliteit
Met de stijgende klanteneisen en vraag naar meer gepersonaliseerde producten, is het cruciaal dat productiebedrijven flexibel zijn in hun productieproces. Ook wanneer onverwachte crisissituaties zich voordoen.
Controle op afstand
Voor bedrijven met meerdere fabrieken op diverse locaties is het van belang om volledig op de hoogte te zijn van de productieprocessen en efficiëntie in alle fabrieken.
Big data-analyse
Naast het verzamelen van gegevens is het effectieve gebruik van big data-analyse cruciaal voor het nemen van strategische beslissingen. Door het toepassen van analyses kunnen bedrijven waardevolle inzichten verkrijgen.
Duurzaamheid
Met een grotere focus op het milieu en de opkomende ESG richtlijnen, kunnen productiebedrijven niet anders dan ook hieraan de nodige aandacht te besteden bij het produceren van goederen.

Type IIoT-oplossingen

Om een antwoord op bovenstaande uitdagingen te bieden kan je investeren in een IIoT-oplossing. Binnen de IIoT-oplossingen zijn er twee grote takken: Smart Connected Products en Smart Connected Operations.

Met Smart Connected Products kan je eindproducten connecteren en optimaliseren, je service verbeteren, de klanttevredenheid verhogen en zelfs je businessmodel veranderen.

Met Smart Connected Operations kunnen fabrikanten enorme hoeveelheden gegevens vanop de fabrieksvloer verzamelen, die gebruikt kunnen worden om trends te identificeren en voorspellingen te doen over toekomstige gebeurtenissen. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om productieprocessen te optimaliseren, om verspilling te verminderen en om de productkwaliteit te verbeteren.

Verschillende criteria

Met een breed scala aan beschikbare IIoT-oplossingen rijst echter de vraag: hoe maak je als productiebedrijf de juiste keuze uit dit aanbod? Je dient hiervoor verschillende factoren in overweging te nemen, zoals de specifieke toepassing van de IIoT-oplossing. Sommige applicaties zijn gericht op het aanpakken van één specifieke use case, terwijl andere een bredere waaier aan mogelijkheden bieden. Daarnaast is het van belang om te anticiperen op toekomstige behoeften en de schaalbaarheid van de gekozen oplossing te evalueren. Naar real-time monitoring toe zijn er ook verschillen te merken.

Investeer je in een IIoT-oplossing, dan zijn er diverse cruciale factoren om in overweging te nemen.

Wat brengt IIoT op voor jouw bedrijf?

Verhoging van omzet

Doordat je data komende vanuit jouw productieproces zichtbaar maakt, kan je onder meer bottlenecks en oorzaken van machinestilstanden detecteren en voorkomen. Dit zorgt voor meer efficiëntie, wat op zijn beurt kan zorgen voor een groter aantal producten dat van de band rolt.

Als je data van jouw eindproducten capteert en inzichtelijk maakt, kan je jouw product optimaliseren en een betere service aan jouw klanten verlenen. Dit resulteert in tevreden klanten die blijven investeren.

Daling van de kosten

Door inzichten te krijgen in jouw productieproces en de verschillende parameters van jouw machines kan je onder meer machinestilstanden, energieverbruik en kwaliteitsproblemen detecteren en uiteindelijk voorkomen.

Wanneer je op de hoogte bent van (aankomende) defecten aan jouw eindproduct bij de klant vooraleer je op onderhoud vertrekt, ben je beter voorbereid en kan je eventuele vervangstukken reeds meenemen. Bovendien kan je de technieker met de juiste kennis en ervaring sturen. Dit zorgt voor een efficiëntere service waardoor ook de kosten dalen.

Efficiëntieverhoging

Weten waar de bottlenecks en machinestilstanden zich bevinden binnen jouw productielijnen helpt om de nodige vervolgacties te nemen om te voorkomen dat dezelfde problemen zich in de toekomst opnieuw voordoen.

Wanneer je de field service technicus met de juiste info en de juiste vervangstukken naar de klant kan sturen, verhoogt je kans op een First-Time-Right onderhoud, waardoor jouw techniekers efficiënter ingezet kunnen worden en minder tijd verloren gaat.

Verhoging van de klanttevredenheid

Wanneer je betere inzichten hebt in de condities waarin jouw producten gemaakt worden, kan je bepaalde parameters optimaliseren en kwaliteitsvollere producten afleveren bij jouw klant.

De kwaliteit van jouw service verbetert ook wanneer je meer inzichten hebt in jouw eindproducten.

Daling van risico’s

Door jouw productieproces inzichtelijk te maken aan de hand van data kan je de productieparameters beter controleren. Je hebt namelijk (near) real time zicht op wat er gebeurt in het productieproces. Zo kan je bijvoorbeeld voorkomen dat de temperatuur waarop een onderdeel verwarmd wordt te hoog is door de omgevingstemperatuur die stijgt.

We helpen je graag met jouw IIoT-oplossing

Of je nu overweegt IIoT in jouw productie of producten te implementeren, reeds met IIoT werkt en ondersteuning nodig hebt, of wilt praten over hoe je nog meer uit jouw bestaande IIoT-oplossing kan halen, wij zijn er om jou te helpen.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief