De impact van artificiële intelligentie op het (Industrial) Internet of Things

  • 05/01/2024

We hebben het al eerder gezegd: Data vormt de basis van kunstmatige intelligentie, en het succes van jouw projecten hangt ervan af. Fabrikanten hebben vaak gegevens opgeslagen in verschillende systemen, maar zeker is dat een oplossing voor het Industriële Internet of Things (IIoT) gegevens genereert zoals nooit tevoren in de geschiedenis.

Dit netwerk van onderling verbonden machines met sensortechnologie en software verbetert productie- en industriële processen. Het maakt gebruik van de kracht van slimme machines en realtime analyses om jouw productieproces te optimaliseren. Maar het houdt niet op bij het verbinden van jouw machines met het internet (getoond als de tweede fase in het Industrial IoT Maturity Model hieronder weergegeven).

Bernard Castelein

Smart Factory Team Lead

Je moet gebruik maken van de gegevens van deze industriële machines om minder machinefouten te bereiken, afval en stilstandproblemen te verminderen, en de doorvoer te verbeteren - om er maar een paar te noemen.

De kracht van IIoT-gegevens neemt toe met AI

Wanneer gebruikt in combinatie met Kunstmatige Intelligentie (AI), heeft Industrial Internet of Things (IIoT) aanzienlijk potentieel om ons industriële landschap te hervormen. Kunstmatige Intelligentie brengt de kracht van geavanceerde data-analyse naar het IIoT. Door te graven in enorme hoeveelheden gegevens gegenereerd door IIoT-apparaten, kan AI patronen identificeren die mensen eenvoudigweg niet kunnen waarnemen, waardoor ongekende niveaus van operationele efficiëntie mogelijk zijn.

De industriële IIoT-software van PTC, zoals ThingWorx bijvoorbeeld, stelt je in staat geavanceerde waarschuwingen in te stellen voor je productie- en energiegegevens. Je wordt onmiddellijk op de hoogte gebracht zodra een bepaalde gegevensvariabele zijn drempel overschrijdt. Een voorbeeld van een trigger zou kunnen zijn wanneer de olietemperatuur van je apparaat gedurende meer dan 15 minuten zijn maximale temperatuur overschrijdt. Het definiëren van deze waarschuwingen is echter nog steeds een menselijke activiteit. Door er AI aan toe te voegen, kan het systeem zichzelf trainen. Het kan de oorzaak onderzoeken in geval van een abnormaal geval en bepalen welke waarschuwing moet worden ingesteld om dit in de toekomst te voorkomen.

Bron: FIR e. V. at RWTH Aachen University

Van reactief, preventief naar voorspellend onderhoud

Bij een nadere blik op het Industrial IIoT Maturity Model hierboven afgebeeld, vermeldt fase 5 "Voorspellend vermogen". Dit is waar een van de meest ingrijpende effecten van AI in IIoT ligt, namelijk op het gebied van voorspellend onderhoud. Het stelt je in staat om weg te stappen van het repareren van machines na een storing (reactief onderhoud) of op schema gebaseerd onderhoud (preventief).

Machine learning-algoritmes en/of deep learning kunnen toekomstige gebeurtenissen anticiperen op basis van historische gegevens. Het voorspellend vermogen is buitengewoon nuttig, of het nu gaat om enkele seconden vooruitkijken om ongelukken en schade te voorkomen, of om dagen of weken vooruit te plannen voor het plannen van onderhoud aan machines voordat er een storing optreedt. Op deze manier kan de technologie de downtime minimaliseren en de levensduur van de machines verlengen. Een vergelijkbaar op regels gebaseerd systeem kan ook in de loop der tijd evolueren en zich aanpassen aan veranderende omstandigheden en complexe gegevenssets.

Dezelfde voorspellende krachten kunnen aanzienlijk bijdragen aan twee cruciale meetwaarden in de productie - veiligheid op de werkplek en energie-efficiëntie. Voorspellingen aangedreven door AI kunnen veiligheidsrisico's ontdekken en ongevallen voorkomen voordat ze zich voordoen. Door de gegevensanalysecapaciteiten kan AI industrieën helpen hun energieverbruik te optimaliseren, resulterend in aanzienlijke kostenbesparingen en een groener industrieel proces.

Hoe begin je met IIoT en AI?

Er zijn verschillende aanbieders van Internet of Things-platforms. ThingWorx (PTC) is een van die innovatieve platformen waarmee je een slimme fabriek kan bouwen. Bij 9altitudes hebben we ook in-house IIoT-oplossingen gebouwd op basis van ThingWorx, waarmee je op kleine schaal kan beginnen en geleidelijk kan uitbreiden. 9A Connected Factory & Insights is een kickstart-oplossing waarmee je snel je machines kan verbinden en bruikbare inzichten kan genereren. Als je geïnteresseerd bent in Smart Connected Products (apparaten verbonden bij de eindklant in plaats van op je werkvloer), zou Microsoft Azure IIoT een geschikte oplossing kunnen zijn.

Kortom, de integratie van AI met IIoT biedt een transformerende kans voor bedrijven. Door gebruik te maken van deze technologieën kunnen bedrijven efficiënter, veiliger en duurzamer werken. Naarmate we blijven innoveren, zal de wederzijds voordelige relatie tussen AI en IIoT zich alleen maar versterken en nog grotere voordelen opleveren voor de industrie.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief