Hoe je AI-prompts schrijft en de antwoorden krijgt die je nodig hebt

 • 27/11/2023

Ben je klaar om AI naar een hoger niveau te tillen? Om het volledige potentieel ervan echt te benutten, moet je de kunst van prompt engineering onder de knie krijgen. Prompt engineering is het geheime ingrediënt waarmee je snel en moeiteloos de juiste antwoorden uit je AI-systeem kan halen.

Maar wat is prompt engineering precies en hoe word je een meester in prompt engineering? Het is tijd om de handen uit de mouwen te steken en de mouwen op te stropen. En de eerste stap op je reis is het lezen van deze blog.

Generatieve AI verbetert het zoekproces

In de jaren 90 was het World Wide Web een zee van informatie. Ontdekkingsreizigers hadden een manier nodig om bestanden te vinden en te organiseren, wat leidde tot zoekmachines zoals Excite, Yahoo en Infoseek, waar Google Search als koploper naar voren kwam. Het was zo eenvoudig als het uitwerpen van een net: voer een zin in en laat de zoekmachine vissen.

Nu zijn chatbots de nieuwe gidsen, volgeladen met AI en altijd paraat om je naar de informatie te leiden die je zoekt.

Laten we starten met een paar definities voordat we dieper ingaan op de tactiek om effectieve prompts te creëren.


Rik Smink

Business Intelligence Consultant

Wat is...

... prompt engineering?

Stel je voor dat je instructies geeft aan een robot. Prompt engineering is als het zorgvuldig kiezen van je woorden, zodat de robot precies doet wat je wilt. Het is alsof je de robot traint om jouw instructies beter te begrijpen en op te volgen.

... een chatbot?

Bekijk een chatbot als een digitale assistent, een soort robot die via een computer met je communiceert. Wanneer je een bericht naar de chatbot stuurt, gaat het naar het "brein" van de robot (een computerprogramma). Dit programma analyseert je bericht, neemt het in overweging en beslist dan hoe te reageren.

Het mooie is dat de chatbot leert van elk gesprek, waardoor hij berichten na verloop van tijd beter begrijpt en er beter op reageert. Een chatbot is eenvoudig gezegd gebaseerd op een groot taalmodel.

... een prompt?

Een prompt is als een vraag of instructie die je aan een AI geeft. Het is het vertrekpunt waarbij je de AI vertelt wat je wilt dat hij doet of waarover hij spreekt.

Effectieve prompt engineering

Een ervaren prompt engineer kan precieze instructies geven aan een AI-systeem voor de gewenste respons. Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen "programmeer prompts" en "natuurlijke taal prompting". Bij het eerste gaat het om specifieke commando's om taken uit te voeren, zoals het commando print("Hello World") in Python om het bericht "Hello World" weer te geven.

Chatbots begrijpen natuurlijke taal, dus programmeerkennis is niet nodig. De kwaliteit van de output hangt echter af van de kwaliteit van de input, vergelijkbaar met een leraar die leerlingen naar de juiste antwoorden leidt. In deze analogie staat de leraar voor de gebruiker en de leerling voor de AI.

Als het om chatbots gaat, is ChatGPT van OpenAI vaak de eerste naam die in je opkomt. In deze gids richten we ons echter op Copilot (voorheen Bing Chat Enterprise), dat bekend staat om zijn robuuste beveiligings- en privacyfuncties, waardoor het een onmisbare tool is voor bedrijven. Deze AI-assistent van Microsoft wordt aangedreven door ChatGPT 4.

Aansturen van Copilot

Copilot is geen gewone AI-assistent; het is een geavanceerde assistent. Het gaat verder dan alleen hulp bij het browsen op het web en kan een breed scala aan taken uitvoeren. Of je nu eenvoudige of complexe vragen hebt, samenvattingen van artikelen nodig hebt, hulp nodig hebt bij programmeren of iets anders, Copilot staat voor je klaar.

Volg deze stappen om een ervaren prompt engineer te worden:

1. Kies je gesprekstijl

 • Creatieve stijl: gedetailleerde en fantasierijke antwoorden.
  Gebruikscases: het maken van gedetailleerde verhalen voor vergaderingen en sociale mediapagina's, het genereren van afbeeldingen, en meer.
 • Precieze stijl: duidelijke en beknopte antwoorden.
  Gebruikscases: wiskundige berekeningen, het oplossen van programmeerproblemen, het verkrijgen van directe informatie over jouw foutcodes en meer.
 • Evenwichtige stijl: combineert de creatieve en precieze gespreksstijlen.
  Gebruikscases: brainstormsessies, productaanbevelingen en meer.

2. Taak of vraag

Nadat je een stijl hebt gekozen, kun je een instructie kiezen. Een instructie is een specifieke taak of actie die je de AI wilt laten uitvoeren. Dit kan variëren van het genereren van een blog, het schrijven van een essay, het maken van een verhaal tot zelfs het beantwoorden van een complexe programmeervraag. Zorg ervoor dat de instructie past bij de gekozen stijl. Wees specifiek en definieer je doel. Instructies mogen niet vaag of voor interpretatie vatbaar zijn, om te voorkomen dat de resultaten niet aan je behoeften voldoen.

Do: Wat zijn de top drie meest effectieve marketingkanalen voor een B2B SaaS-bedrijf dat zich richt op kleine bedrijven in België?

Don't: Vertel me over marketing in België

3. Geeft context

Context betreft het verstrekken van externe informatie of extra details om de AI te helpen nauwkeurigere antwoorden te genereren. Wees specifiek, beschrijvend en gedetailleerd bij het overbrengen van de gewenste context. Vermeld informatie over het gewenste resultaat, de lengte, het formaat, de stijl en alle andere relevante details om ervoor te zorgen dat de AI het begrijpt en correct reageert. Wees gedetailleerd, maar vermijd informatie die niet relevant is voor de taak of vraag, om verwarring bij de AI te voorkomen en minder nauwkeurige uitvoer te voorkomen.

Do: Ik ben een Business Consultant gespecialiseerd in ERP-systemen. Ik wil dat je een e-mail schrijft voor een klant in de productiesector in Nederland die een Dynamics 365-systeem implementeert in zijn bedrijf met 500 werknemers.

Don't: Een e-mail schrijven over ERP-systemen

4. Bewaak het model op basis van je rol

Nadat de AI op de hoogte is van de specifieke kenmerken van je opdracht of vraag, kun je het perspectief bepalen van waaruit je het antwoord wilt ontvangen. Als je bijvoorbeeld een technisch adviseur bent, voeg dan eenvoudig "Antwoord als technisch adviseur" toe aan het begin of einde van je vraag. Maak gebruik van de mogelijkheid van het model om inhoud te genereren die geschikt is voor jouw specifieke rol.

5. Verfijn en controleer je prompt opnieuw

Bijna klaar! Om je prompt te optimaliseren, overweeg enkele extra strategieën. Start met het geven van voorbeelden aan de AI om te tonen hoe je wenst dat hij reageert. Instrueer de AI bovendien over welke acties hij moet ondernemen, in plaats van enkel aan te geven wat hij moet vermijden.

Overweeg om grotere taken op te delen in behapbare deeltaken. Leid het model door de specifieke stappen die het moet nemen om aan je verzoek te voldoen. Een voorbeeld:

Oorspronkelijk verzoek: Ontwikkel een uitgebreid implementatieplan voor een ERP-systeem voor een klant

vs.

Het gebruik van subtaken

 1. Beoordeel de efficiëntie en geschiktheid van de huidige ERP-systemen (voeg toe: die de klant momenteel gebruikt)
 2. Formuleer een gedetailleerde implementatietijdlijn voor het nieuwe ERP-systeem (voeg toe: het nieuwe ERP-systeem)
 3. Identificeer en pak mogelijke uitdagingen aan bij de implementatie van het nieuwe ERP-systeem (voeg toe: het nieuwe ERP-systeem)

Je kan ook de oorspronkelijke prompt gebruiken om te brainstormen over de subtaken die je later moet invullen. Ga er tot slot niet van uit dat de AI specifieke kennis heeft over een klant of situatie, tenzij die informatie is verstrekt. Met deze aanpassingen is je prompt nu goed voorbereid, dus laten we de handen uit de mouwen steken.

Conclusie

In deze reis van traditionele zoekmachines naar door AI aangestuurde chatbots hebben we de ontwikkeling van prompt engineering onderzocht. Gewapend met deze inzichten ben je nu klaar om dit nieuwe tijdperk binnen te stappen.

Een prompt engineer worden draait om het kiezen van je conversatiestijl, het formuleren van precieze instructies en het verschaffen van rijke context. Het is een taal die de dialoog tussen menselijke intelligentie en kunstmatige intelligentie verfijnt.

De horizon van prompt engineering is enorm; hijs de zeilen, want de toekomst wacht!

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief