AI transformeert Microsoft Dynamics ERP: wat is de volgende stap?

 • 03/11/2023

Enkele maanden geleden lanceerde Microsoft Copilot. Deze AI-ondersteunde assistent maakt gebruik van de nieuwste technologische ontwikkelingen om saaie taken te vergemakkelijken en de creativiteit op de werkvloer te bevorderen. Maar AI beperkt zich niet tot Copilot alleen. Laten we eens bekijken hoe jouw toekomstige ERP-systeem eruit zou kunnen zien. Heeft AI het potentieel om enkele tijdrovende taken, zoals manuele gegevensinvoer of uitdagingen in de vroege stadia, zoals de implementatie van ERP, te verlichten? In deze blogpost zullen we onderzoeken hoe AI mogelijk invloed kan uitoefenen op Dynamics ERP en welke voordelen het met zich meebrengt.

Vereenvoudiging van productbeheer met door AI gegenereerde beschrijvingen in je ERP-systeem

Je ERP-systeem helpt je bij het efficiënt beheren van al je producten. Dynamics 365 versnelt de time-to-market met door AI gegenereerde productbeschrijvingen, rechtstreeks vanuit waar je je voorraad beheert. Je begint door een foto van je nieuwste item te uploaden, en Business Central zal:

 • Een overeenkomende categorie voorstellen uit je lijst met itemcategorieën;
 • Een overtuigende productbeschrijving voorstellen;
 • Je product publiceren op e-commerceplatforms.
Bo P Winther

Business Development Director Business Central

Xavier Cornardt

Team Lead Supply Chain

Revolutie in voorraadbeheer met AI-analyse voor geoptimaliseerde planning

Jouw producten bevinden zich online. Laten we er nu voor zorgen dat je je producten kunt leveren zodra ze zijn verkocht. Copilot maakt het eenvoudiger om de reacties op inkooporders op te volgen. Het antwoord van de leverancier kan wijzen op een wijziging in de inkooporder. De inkooppilot in Dynamics 365 Supply Chain Management maakt het gemakkelijker om inkooporderwijzigingen te overzien en te beheren.

Bovendien identificeren door AI aangedreven nieuwsmodellen potentiële verstoringen in je supply chain, zodat je ze vroegtijdig kunt opsporen en kostbare tekorten kunt vermijden. Een fabrikant zou bijvoorbeeld op de hoogte kunnen worden gesteld van recente overstromingen in Slovenië omdat een van zijn leveranciers daar is gevestigd.

Copilot wordt je partner en genereert e-mails om je leverancier om een update te vragen. Als de leverancier bevestigt dat leveringen inderdaad vertraagd zullen zijn, zal het ERP-systeem nu een aangepaste productieplanning voorstellen of alternatieve leveranciers voorstellen op basis van realtime informatie. Op de langere termijn zou AI automatisch optimalisaties voor je voorraad kunnen suggereren (zonder enige handmatige interactie van de gebruiker), of het aantal magazijnmedewerkers dat op een bepaalde dag nodig is.

Een ander voorbeeld is orderpicking. Het is zeer tijdrovend voor een operator. AI kan automatisch bepalen welke goederen in meer toegankelijke locaties moeten worden opgeslagen om tijd te besparen, maar ook wanneer extra voorraad nodig is.

ERP waarschuwt momenteel al voor een daling in de leveringsprestaties van een leverancier, maar AI kan vooraf e-mails genereren, zodat je sneller kunt reageren op veranderingen. Tegelijkertijd kan AI ook leveranciers suggereren die vergelijkbare producten verkopen en mogelijk geschikt zijn. Er zijn talloze externe factoren die van invloed kunnen zijn op jouw productie. Kunnen we op lange termijn zelfs verwachten dat het systeem je waarschuwt voor mogelijke risico's bij de leverancier van jouw leverancier? Stel je voor dat AI in staat is om al deze potentiële risico's te anticiperen.

In ons artikel over de kracht van AI in de productie hebben we al kort gesproken over productieplanning. Het heeft enorm potentieel vanwege de grote complexiteit van een productielijn. Er zijn zoveel aspecten die in overweging moeten worden genomen:

 • Hoeveel componenten en grondstoffen hebben we nodig om te produceren?
 • Wat is onze huidige voorraad en hoeveel moet er nog worden gekocht?
 • Welke personen zijn gecertificeerd om bepaalde machines te bedienen?
 • Omschakeltijd

Copilot kan deze gegevens in enkele seconden analyseren en een voorstel doen. Daarna is het aan de productiemanager om wat finetuning te doen, beslissingen te nemen en ernaar te handelen. Belangrijk om op te merken is dat niets het systeem verlaat zonder menselijke goedkeuring. Een stap verder is dat Copilot optimalisaties kan voorstellen om efficiënter te produceren.

Het optimaliseren van de bedrijfsfinanciën met AI-gestuurd Cash Flow Management

Betalingen aan leveranciers zijn slechts een van de gebruikelijke uitgaven voor bedrijven. De voorspellende inzichten van AI in Dynamics 365 ERP helpen CFO's bij het optimaliseren van de cash flows door nauwkeurig te voorspellen waar kosten zullen optreden en wanneer geld zal worden ontvangen. Hiermee is de mogelijkheid gekoppeld om klantbetalingen te voorspellen (zie schermafbeelding). Het stelt je in staat om je te concentreren op slechte betalers, proactief te zijn en incassostrategieën te creëren. Het AI-voorspellingsmodel vereist geen ontwikkeling, en gebruikers kunnen de bouwer verbeteren. Door de gegevens die in enkele klikken worden gebruikt aan te passen, kun je de nauwkeurigheid van het model verhogen.

Een andere functie van Finance Insights is budgetvoorstellen. Deze functies creëren modellen met behulp van jouw gegevens, dankzij slimme machine learning sjablonen. Dit betekent dat de kwaliteit van de voorspelling sterk afhankelijk is van voldoende kwalitatieve gegevens.

Het feit dat alle inzichten realtime zijn, maakt het mogelijk voor CFO's om geïnformeerde beslissingen te nemen zonder te hoeven wachten op periodieke financiële rapporten.

Hieronder vind je een overzicht van alle AI- en procesautomatiseringen in D365 for Finance and Operations. De functies gemarkeerd met een * zijn gepland maar nog niet beschikbaar.

Gegevens benutten voor geïnformeerde besluitvorming

 • Realtime financiële inzichten
 • Voorspellende analyses

Efficiëntie en naleving verbeteren

 • Routinetaken automatiseren 
 • Zorgen voor regelgevende naleving*
Beveiliging versterken en fraudedetectie

 • Verbeterde beveiligingsmaatregelen*
 • Fraudedetectie*
Optimaliseren van de cashflow en financiële prestaties

 • Bescherm met Microsoft Security Copilot

Ben je eerder op zoek naar inzichten over afdelingen heen? AI tilt Business Intelligence ook naar een geheel nieuw niveau. Je kunt meer hierover lezen in dit blogartikel. Het is belangrijk op te merken dat voldoende data vereist is. Microsoft benadrukt de noodzaak van 10 jaar aan gegevens.

Het gebruik van AI voor efficiënte kwaliteitscontrole en voorspellend onderhoud

Wat als je vaak goederen retour ontvangt? AI kan veel sneller in de data duiken om te zien onder welke omstandigheden dit gebeurt. Gebeurt het bijvoorbeeld alleen als een product de grondstof van leverancier A gebruikt in plaats van leverancier B?

Het goede nieuws is dat het niet altijd fout hoeft te gaan. AI kan je ondersteunen bij je kwaliteitscontrole voordat het de productielocatie verlaat. We hebben zo'n geval beschreven in een van onze recente artikelen. Als uitbreiding hierop kan AI je ook helpen om de uitval van een machine te voorkomen met voorspellend onderhoud.

AI is niet nieuw

Zoals vermeld in ons inleidende artikel, is AI er al decennia. De kans is groot dat je al AI-functies hebt gebruikt zonder het zelfs maar te realiseren. In warehouse management is geautomatiseerd geleid voertuig (AGV) fleet management zo'n voorbeeld. Het optimaliseren van de routes van bijvoorbeeld heftrucks wordt gedaan met behulp van AI om de productdoorvoer in een productiecentrum te maximaliseren.

AI benutten voor naadloze implementatie van ERP-systemen

Als je bedrijf nog geen gebruikmaakt van ERP, heeft AI het mogelijk net eenvoudiger gemaakt om het te implementeren. Het opzetten van een ERP-systeem vereist dat bedrijven bestaande gegevens inspecteren, extraheren, schoonmaken en transformeren voordat ze het migreren. AI kan helpen bij het optimaliseren van de gegevensmigratie. Zodra de gegevens erin zitten, kunnen onze D9A Kickstart-oplossingen de implementatietijd helpen verkorten met hun voorconfiguraties en sjablonen, bijvoorbeeld. Een andere uitdaging bij het implementeren van ERP heeft te maken met change management. Het komt voor dat mensen die plotseling moeten overschakelen naar een nieuw systeem terughoudend zijn. Stel je voor dat je meteen een door AI aangedreven chatbot kunt installeren die hen bij elke stap kan helpen.

Zoals je ziet, is het een uitgebreide lijst van functies om de efficiëntie en nauwkeurigheid van je bedrijf te verbeteren, maar ook om nieuwe op data gebaseerde inzichten te bieden bij besluitvorming. Door AI aangedreven Microsoft Dynamics ERP stelt je in staat om te profiteren van een breed scala aan AI-functionaliteiten, zoals geautomatiseerde productomschrijvingen, nauwkeurige productieplanning, het vermijden van dure voorraadtekorten of het optimaliseren van kasstromen. Het brengt je voor op de curve door de kracht van AI in je organisatie te implementeren.

AI en procesautomatisering in D365 Finance & Operations

Procesautomatisering
 • Grootboek
 • Krediet en incasso
 • Crediteuren
 • Systeembeheer
OCR
 • Microsoft factuurverwerking
Inzichten in financiën
 • Cashflow voorspelling
 • Budgetvoorstel
 • Voorspelling van klantbetalingen

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief