Ontdek hoe ThingWorx zorgt voor zelfsturend personeel op de fabrieksvloer

  • 22/04/2022

Een geconnecteerde fabrieksvloer biedt pas meerwaarde wanneer die ook jouw business vooruit helpt. Voorbeelden genoeg van de laatste augmented reality brillen en Internet of Things functionaliteit… maar wat betekent dit nu concreet?

Met PTC ThingWorx implementeren we op dit moment innovatieve oplossingen bij onze klanten. In een reeks van drie artikels gaan we op zoek naar concrete toepassingen die ook jouw organisatie kan gebruiken.

Wanneer machines een groot deel van het productieproces omsluiten, is het een uitdaging om die machines efficiënt aan te sturen en te onderhouden. Niet enkel de machines vergen aansturing maar ook de operatoren dienen dagelijks verschillende handelingen uit te voeren.

Het aansturen van de operatoren en het bijhouden van de verkregen informatie gebeurt nog vaak via papier. Toch zien veel organisaties de voordelen in van een geconnecteerde productieomgeving. Dus… wanneer zet je als organisatie de stap?

Alles start met connectiviteit en data

Een organisatie die staat of valt met de productiviteit en output van haar machines heeft baat bij een geconnecteerd machinepark. Om een duurzame en kostenefficiënte IT-infrastructuur uit te bouwen wens je alle data van verschillende machines op één platform. ThingWorx heeft ondertussen een uitgebreide bibliotheek van meer dan 150 verschillende drivers en plug-ins ter beschikking om alle data – op een veilige manier – te verzamelen. ThingWorx omschrijft zich dan ook als een IoT-platform. Technologie die steeds mee evolueert met de nieuwste standaarden.

Zelfsturend personeel dankzij de Thingworx Operator Advisor

Machineoperatoren verwerken dagelijks heel wat informatie. Die informatie komt vaak uit verschillende hoeken van de organisatie. In een klassieke communicatiestructuur zorgt die complexiteit voor vertragingen en bottlenecks.

Het elimineren van bottlenecks

Rapporten neerschrijven op papier is slechts een tussenoplossing. Die informatie moet nog steeds het of ‘een’ systeem binnen gebracht worden. Daar ligt vaak het probleem. Hoe snel wordt die papiermolen verwerkt? En nog belangrijker, aan welk rapport op de papierstapel wordt prioriteit gegeven?

Wanneer operatoren hun rapporten, feedback en fotomateriaal meteen kunnen invoeren op een digitaal toestel wordt die informatie metéén beschikbaar voor iedereen binnen de organisatie. Geen uren of zelfs dagen wachttijd, maar de informatie wordt meteen bruikbaar in een aantal seconden tijd.

Anomalieën worden sneller gedetecteerd

ThingWorx maakt gebruik van machine learning. Dit wil zeggen dat het platform patronen kan herkennen en eventuele problemen proactief naar boven haalt. Een anomalie in de verkregen data is een interessante trigger om tot actie over te gaan. Zo wordt niet reactief maar proactief gehandeld en downtime vermeden.

Personeel wordt autonomer

Het meteen kunnen invoeren van informatie betekent een gigantische tijdswinst. Maar het wordt pas echt interessant als die informatie ook zorgt voor autonomere arbeidskrachten.

Concreet voorbeeld; een onderhoudstechnieker is verantwoordelijk voor een machinepark. Terwijl die technieker vroeger machine per machine zou nakijken voor eventuele defecten, zorgt real-time data analyse nu voor automatische werkopdrachten waarbij een defect aanwezig is, of hoogst waarschijnlijk zal gebeuren. Ook de doorlooptijd voor het herstellen van machines wordt gevoelig korter.

Doordat Thingworx zo sterk is in connectiviteit – zowel naar machines als systemen – kan je vanuit andere systemen de actuele voorraad consulteren. Doordat de stuklijst met bijhorende CAD tekening vanuit een ander systeem – zoals PLM – wordt opgehaald kan de gebruiker het (juiste) onderdeel meteen bestellen.

Met de Augmented Reality functionaliteit binnen ThingWorx worden de werkinstructies ook nog eens kristalhelder voorgesteld. De technieker kan dus meteen tot actie overgaan. Dit type van processen zorgen ervoor dat actie en reactie elkaar veel sneller opvolgen en het personeel ingezet wordt op uitdagingen waar ze echte meerwaarde brengen.

Benieuwd hoe we het ThingWorx platform bij onze klanten implementeren?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief