Verhoog de klanttevredenheid door het connecteren van jouw eindproducten

  • 24/01/2023

We leven vandaag in een complexe wereld, met een uitdagend economisch klimaat. Klanten eisen tegelijk steeds meer van hun leveranciers, zowel op vlak van productkwaliteit als op vlak van service. Dit stelt productiebedrijven voor heel wat uitdagingen.

Smart Connected Products (SCP), of het connecteren van jouw producten kan een oplossing bieden. Door sensoren te verwerken in hun producten, zoals machines of voertuigen, kunnen maakbedrijven data verzamelen die cruciaal zijn voor hun eigen operaties, maar ook die van hun klanten. Zo slagen ze erin om hun eindproducten te verbeteren én de klanttevredenheid te verhogen. Maar hoe gaat dat net in zijn werk?

Wat is Smart Connected Products?

SCP is een technologie die valt onder de bredere noemer van IIoT, ofwel Industrial Internet of Things. Hierbij verzamel je data van producten om meer inzichten te verkrijgen. Voor productiebedrijven betekent dit dat ze het gebruik van hun eindproducten kunnen monitoren om zo de kwaliteit en service te verbeteren. Een machinebouwer kan zo slimme machines in de markt zetten die bijvoorbeeld voorspellen wanneer ze zullen uitvallen, en dus onderhoud nodig hebben.

Meer klanttevredenheid, minder downtime

SCP kan bijgevolg de klanttevredenheid van jouw bedrijf verhogen. Predictive maintenance is hier een kernwoord. Het zorgt er namelijk voor dat de uptime van jouw producten hoger blijft. Met deze technologie kan je vanop afstand zien hoe het product werkt, en voorspellen wanneer het zal uitvallen. Je kan in sommige gevallen zelfs remote een probleem oplossen, waarbij de servicetechnieker niet ter plaatse moet komen.

SCP helpt daarnaast de interne processen van de eindklanten van machinefabrikanten. De eindklanten kunnen hun interne onderhoud afstellen op de informatie die predictive maintenance systemen leveren. De klant ervaart op die manier een hogere transparantie over het product, en hoe het werkt. Via Smart Connected Products kan je de downtime verlagen en de tevredenheid van jouw klanten verhogen.

Ook helpt deze technologie bij het ontwerpen van nieuwe producten. Heel vaak weten de bouwers van machines of apparatuur niet goed wat er met hun product gebeurt eens het de fabriek verlaat. Met SCP kunnen ze data verzamelen over het gebruik ervan in het veld. Zo kunnen ze het ontwerp van hun producten bijsturen mocht dat nodig zijn. Als je bijvoorbeeld ziet dat de klanten het moeilijk hebben met een specifieke UI-keuze, of er een component is die steeds uitvalt, dan kan dat in de volgende generatie producten verbeterd worden, wat opnieuw tevredenheid bij klanten verhoogt.

Wil je meer informatie rond Smart Connected Products?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief