Zo begin je met het connecteren van jouw eindproducten

  • 23/01/2023

SCP of Smart Connected Products laat je toe om jouw eindproducten te connecteren en te optimaliseren, je service te verbeteren, klanttevredenheid te verhogen en zelfs je business model te veranderen. Maar hoe begin je eraan? Zo is er een ontwikkelingstraject nodig voor de technologie, en zijn er zaken waarop je moet letten. Hier zetten we uiteen hoe je met SCP begint, welke voorwaarden er bestaan voor dit soort projecten en wat de valkuilen zijn.

Van partner naar proof-of-concept

Een SCP project begint meestal met het vinden van een juiste partner. Deze technologie verwacht namelijk dat je diverse aspecten van hardware, software en communicatie verenigt, die vaak van verschillende leveranciers afkomstig zijn. Een goede partner kan zo met de verschillende partijen spreken en ze op één lijn trekken. Dat maakt de keuze van een partner een belangrijke succesfactor voor SCP projecten. Veel bedrijven hebben die kennis namelijk vandaag de dag niet intern voorhanden.

Daarna is het doorgaans aangewezen om klein te beginnen. Een top twee of drie features levert de basis van een proof-of-concept. De partner kan zo een initieel product ontwerpen. Belangrijk in deze fase is om de proof-of-concept niet te zwaar te maken. Een simpele user interface (UI), die bijvoorbeeld steunt op Power BI, levert meestal een voldoende basis om de technologie uit te testen. Zo werk je iteratief verder, waarbij het product via constante updates vooruitgedreven wordt op een agile manier. Op deze manier kan je de eindgebruikers ook snel vertrouwd maken met het principe en de mogelijkheden, zo krijg je ook steun en ideeën vanuit de organisatie.

C-level steun

Een belangrijke succesfactor voor dit soort projecten is de betrokkenheid van C-level. Zij moeten zich bewust zijn van de noodzaak van het project, en een openheid aan de dag leggen voor de technologie. Er moeten dus leiders zijn die mee het project trekken. Dat betekent echter niet dat zulke managers een diepe technische kennis nodig hebben, ze moeten vooral steun van bovenuit voorzien.

Welke valkuilen vermijd je best in SCP projecten?

  • Stoppen na de proof-of-concept: Eén van de grootste gevaren van digitale transformatie is het proof-of-concept syndroom. Hier blijven nieuwe digitale initiatieven beperkt tot de testfase, waar ze ofwel een stille dood sterven, ofwel eeuwig blijven doorgaan. Op een bepaald moment zal een nieuw project dus de transitie moeten maken naar de core business, waar het opgeschaald kan worden. Die transitie niet maken is één van de grootste valkuilen van een SCP project.
  • Change management negerenEen SCP project gaat niet enkel over technologie, maar ook over mensen. Soms weten de personen op de werkvloer niet hoe de technologie best werkt, hoe ze het moeten inpassen in hun werkprocessen en hoe ze hun bestaande processen kunnen transformeren. Daar training voor voorzien is dus cruciaal. Kom meer te weten over het belang van change management in een transformatieproject.

Wil je meer informatie rond Smart Connected Products?

Blijf op de hoogte!