Smart Connected Products en de bottom line: hoe win je jouw investering terug?

  • 30/01/2023

Smart Connected Products of SCP, het connecteren van jouw eindproducten, klinkt goed in theorie, maar wat met het prijskaartje en de Return on Investment? Dit is een populaire vraag bij fabrikanten die interesse hebben om hun eindproducten te connecteren. Bedrijven zijn vaak enthousiast om hun producten slimmer te maken, maar zijn ook bezorgd over het financiële plaatje van zo'n technologietraject. In deze blog leggen we uit hoe je het financiële element van SCP technologie kan doen kloppen.

Transformeer je business model

Zo zijn er een aantal manieren waarop je de initiële investeringen in SCP technologie kan terugverdienen. De eerste daarvan is door nieuwe inkomstenbronnen te introduceren in jouw business model door bijvoorbeeld een as-a-servicemodel te creëren. Met SCP verzamel je zo data over hoe je machines of producten in de praktijk worden ingezet. Die data kan je gratis met je eindklanten delen, om hun klanttevredenheid te verhogen. Maar in sommige gevallen kan je die data ook gebruiken om je verkoopmodel op te stellen, meestal via een abonnementsdienst.

Fabrikanten van vliegtuigmotoren passen dat concept al erg doorgedreven toe. Ze verhuren nu soms motoren in plaats van ze te verkopen. Ze rekenen zo een kost aan op basis van het gebruik van de motoren aan luchtvaartmaatschappijen, wat ze met sensoren opvolgen. In die kost zit op zijn beurt al het onderhoud vervat.

Ook zal het in sommige gevallen nuttig zijn om de prijs van het product simpelweg te verhogen. In het product zitten er namelijk extra IoT-componenten vervat, waardoor klanten er een meerprijs voor willen neerleggen.

Lange termijn voordelen

De extra kosten van SCP moeten niet noodzakelijk doorvertaald worden naar de klant. Een SCP levert ook minder tastbare voordelen op, die uiteindelijk een positief effect zullen hebben op de ROI. Dit soort voordelen vind je niet noodzakelijk terug in een klassieke kost-opbrengst analyse, maar zullen op de lange termijn je bedrijf wel in een positieve richting stuwen.

Zo verhoogt het de klanttevredenheid doordat de producten beter werken, en de klanten meer inzicht krijgen in hun operaties. Daarnaast kan je met SCP opvolgen hoe klanten jouw producten gebruiken. Op die manier kan je aanpassingen uitvoeren op de volgende generatie van het product, en het zo beter en dus populairder maken.

SCP laat ook toe om je producten beter te onderhouden, wat klantentevredenheid verhoogt. In sommige gevallen zal het zelfs mogelijk zijn om machines vanop afstand te onderhouden zonder technici ter plekke te moeten sturen.

Ten slotte helpt inzetten op SCP jouw bedrijf in de war for talent. Talent is namelijk op zoek naar bedrijven die vooruit lopen. Dat je werkt met de nieuwste technologie, en die verwerkt in jouw producten zorgt ervoor dat hen rekruteren makkelijker wordt.

Investeren in de toekomst

Deze technologie is de toekomst. SCP vind je steeds vaker in producten uit de maakindustrie terug, en het wordt zowat de industriestandaard. Binnen enkele jaren zal het een minimumvoorwaarde zijn om je producten geconnecteerd te maken. Nu er al mee beginnen zorgt ervoor dat je een voorsprong kan behalen.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief