Benut de mogelijkheden van Augmented Reality

  • 27/09/2022

Jarenlang dacht iedereen dat Virtual Reality het volgende grote ding zou zijn. Volledig virtuele werelden waarin we kunnen handelen en ons thuis voelen. Maar wat blijkt, dat het combineren van de echte fysieke wereld met virtuele gegevens veel meer waarde creëert. Augmented Reality (AR) doet dat, en voor industriële toepassingen in productie, assemblage, reparatie en service lijkt het erop dat VR slechts een opstapje was voor AR.

Er zijn veel manieren waarop je AR kan gebruiken

Interactie met jouw CAD-oplossing

Vandaag de dag is AR publishing een integraal onderdeel van Creo CAD. Een basisbeoordeling van een 3D-model kan nu worden gedaan door eromheen te lopen en het via je smartphone of Microsoft Hololens in de huidige omgeving te bekijken.

car-repair-rotating-light
Als verkoop- en communicatiemiddel

In zijn eenvoudigste vorm kan AR worden gebruikt om referentie- en verkoopdocumenten tot leven te brengen. Laat jouw klant bijvoorbeeld jouw product zien via de smartphone en laat hem het product op zijn eigen locatie van alle kanten in 3D bestuderen.

Voor service en montage

Je kan onderhoud uitvoeren terwijl je voortdurend wordt begeleid met virtuele modellen die over de echte machine zijn geplaatst. Zo kan je gemakkelijk de onderdelen vinden die vervangen moeten worden omdat ze op jouw scherm oplichten, een beeld van de echte wereld met digitale gegevens. Je wordt verteld in welke volgorde je onderdelen moet vervangen en weer monteren - zonder handleidingen.

Vuforia Augmented Reality

De basis AR-technologie in alle PTC-oplossingen is Vuforia. Het Vuforia-platform is de basis voor duizenden AR-toepassingen op smartphones en andere apparaten. Dit betekent dat je een beproefde oplossing krijgt met ruime toepassingsmogelijkheden.

Een voorbeeld van hoe je waarde kan creëren met Vuforia

Stel je de werkelijkheid voor als een 3-dimensionaal whiteboard dat toegankelijk is via een smartphone of tablet. Je kan nu collega's van overal ter wereld vragen je te laten zien wat je moet doen en in welke volgorde.

Vuforia Chalk gebruikt Vuforia's 3D tracker om inzicht te krijgen in de 3-dimensionale wereld in de zoeker van de telefoon. Wanneer deze 3D-wereld wordt bedekt met video, kan het worden aangevuld met tekst, pijlen en andere bekende effecten die het beeld dat aan de gesprekspartner wordt doorgegeven op levensechte wijze volgen. En daarmee is een effectieve nieuwe manier van communiceren ontstaan die ongelooflijk intuïtief is.

Je kan zelfs een proefversie van Vuforia Chalk rechtstreeks in jouw app store downloaden.

AR en IIoT

AR en IIoT zijn een schoolvoorbeeld van hoe de som van technologieën waardevoller kan zijn dan de afzonderlijke delen. Wanneer AR wordt gebruikt in combinatie met IIoT ontstaat een cruciale synergie.

Je kan bijvoorbeeld de druk van het systeem halen voordat je begint, en virtuele displays laten je zien dat de druk op kritieke plaatsen daadwerkelijk is gedaald. Je kan door complexe opstartprocedures worden geleid, waarbij voortdurend verschillende parameters worden gecontroleerd die op het model zijn weergegeven. Het aftekenen van taken en het vastleggen van kritische passages zijn een vanzelfsprekend onderdeel van de opzet. Je geeft een veiligere service en het servicepersoneel kan bepaalde taken uitvoeren met een minimum aan opleiding. Ook hier is Vuforia Studio de omgeving waar de gecombineerde AR-ervaringen worden gecreëerd. Inkomende gegevens van via ThingWorx aangesloten sensoren worden gecombineerd met sequenties uit Creo Illustrate, waardoor de operator het complete scenario voor begeleiding en interactie krijgt.

AR en Creo

In de wereld van PTC worden producten gemaakt via Creo en vrijgegeven voor productie via Windchill. Zodra de producten in het veld zijn, kunnen de oorspronkelijke CAD gegevens worden gebruikt om processen via AR te illustreren. Montage sequenties kunnen worden gemaakt via Creo Illustrate en gepubliceerd naar AR ervaringen, die in Vuforia Studio worden gecombineerd met menu's voor verschillende sequenties en acties.

Creo Illustrate en de afgeleide sequenties worden beheerd door Windchill, zodat er altijd een correcte basis is voor de vereiste AR-ervaringen.

AR en Field Service

Door AR-apparaten te gebruiken met jouw Field Service-oplossing kan je meer uit de oplossing halen. Het AR-apparaat optimaliseert het field service werk en zorgt ervoor dat er minder fouten worden gemaakt. Je kan bijvoorbeeld een gids maken die de servicemonteur via SmartGlasses direct ter plaatse kan bekijken. Dit betekent dat de servicetechnicus een leidraad heeft voor het werk, die aangeeft wat de volgende stap is terwijl het werk bij de klant wordt uitgevoerd.

Leer hoe je AR kan gebruiken

Wij hebben verschillende klanten geholpen om de waarde van Augmented Reality te realiseren - kunnen wij jou ook helpen?

Download het e-book '5 manieren waarop je vandaag AR en VR kan gebruiken in jouw productiebedrijf'

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief