Gebruik jouw CAD-ontwerpen voor Augmented Reality en creëer een betere gebruikerservaring

  • 04/04/2023

Door jouw verschillende systemen met elkaar te laten 'praten', kan je veel nieuwe mogelijkheden in jouw bedrijf creëren. Een daarvan is de mogelijkheid om jouw CAD-ontwerpen te gebruiken voor Augmented Reality (AR). Hieronder geven we een voorbeeld van hoe dit waarde kan toevoegen aan jouw bedrijf.

Wat is Augmented Reality?

Bij Augmented Reality gaat het erom digitale informatie over ons beeld van de werkelijkheid heen te leggen. Dat kan in de vorm van tekst of afbeeldingen zijn, maar ook 3D-modellen die je hergebruikt in een nieuwe context.

In de praktijk gebruik je je telefoon, tablet of slimme bril om de werkelijkheid te bekijken via de camera, maar dan overlaadt met digitale elementen, variërend van menu's tot 3D-modellen of andere video.

De toepassingen hiervan zijn legio. Van design reviews, waarbij deelnemers kunnen rondlopen in de nieuw gebouwde fabriek, waar de machines nog slechts als 3D-modellen bestaan, tot begeleiding bij het doornemen van complexe procedures bij bijvoorbeeld een fabrieks- of machinebreuk. In het laatste voorbeeld is het nuttig dat gegevens uit vele bronnen op de video kunnen worden weergegeven als onderdeel van de review - bijvoorbeeld gegevens van sensoren of externe databases die relevant zijn voor de procedure in kwestie.

De mogelijkheden zijn legio - hier zijn twee voorbeelden

AR wordt gebruikt voor reparatie en onderhoud

Stel je voor dat je een machine hebt. De machine bevat een vloeistof die niet heter mag worden dan bijvoorbeeld 45 graden Celsius. De vloeistof wordt heter dan dat en je hebt een IoT-sensor die je daarvoor waarschuwt. Je zet dus een slimme bril op.

De bril laat je - op basis van je CAD-modellen - zien hoe je een deur van de machine opent en een onderdeel verwijdert om bij een filter te komen dat vervangen moet worden. Je wordt gewaarschuwd wat je niet mag aanraken omdat je jezelf dreigt te verbranden. Vervolgens krijg je instructies over hoe je het filter correct installeert en hoe je de machine weer in elkaar zet, zodat deze klaar is om verder te produceren.

Het programma kan worden voltooid met een telefoon, tablet of bril, waarbij de bril je een completere ervaring geeft met het extra voordeel dat je jouw handen vrij hebt om de taak te voltooien.

AR wordt gebruikt voor verkoop

Stel nu dat je een verkoper bent die een complexe machine aan een bedrijf probeert te verkopen. De CFO weet niets over de machine en waarom deze technisch beter is dan de concurrentie. Maar je biedt de CFO aan - via een slimme bril - om de machine te zien, hoe hij is ontworpen en hoe hij eruit zal zien in de eigen productiehal van het bedrijf. Allemaal voordat de definitieve deal wordt getekend. De CFO kan zelfs rond de machine lopen en zien dat er ruimte is voor de machine op de beoogde locatie, en dat er ruimte is voor de medewerkers die met de machine gaan werken. En je kan uitleggen waarom dit specifieke ontwerp een voordeel is terwijl de CFO de machine bekijkt. Het maakt het makkelijker voor de CFO om zich op zijn gemak te voelen bij het nemen van deze belangrijke beslissing.

Met andere woorden, het maakt het veel gemakkelijker om een verkoper te zijn.

De waarde voor jouw bedrijf

Je kan AR voor veel verschillende dingen gebruiken, afhankelijk van de behoeften van jouw organisatie. Bijvoorbeeld bij het uitvoeren van servicewerkzaamheden, het opleiden van nieuwe medewerkers, ervoor zorgen dat complexe werkzaamheden correct worden uitgevoerd om letsel te voorkomen, en nog veel meer.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief