Hoe creëer je de digitale rode draad in jouw maakbedrijf?
Hoe creëer je de digitale rode draad in jouw bedrijf? En hoe laat je data doorheen de verschillende afdelingen van je productiebedrijf lopen?
Digitalisatie verandert onze maakindustrie aan een duizelingwekkend tempo. Bedrijven die hun digitale transformatie uitstellen dreigen hun afspraak met de toekomst te missen. Meer nog, niet digitaliseren betekent dat je de uitdagingen van vandaag niet of onvoldoende aanpakt. En die zijn niet min.
- Stijgende kosten: Energie-, transport- en arbeidskost stellen onze internationale concurrentiepositie voortdurend op de proef en dwingen ons om steeds efficiënter te werken.
- Stijgende verwachtingen van klanten: De vraag naar kortere levertermijnen, meer opties, meer personalisatie, en dat aan de laagst mogelijke kost, blijft aan.
- Schaars personeel: De zoektocht naar technisch geschoolde medewerkers verloopt moeizaam. Door de verregaande automatisering en robotisering moeten bedrijven hun medewerkers voortdurend herscholen.
- Klimaatverandering: Onze klanten en onze overheid verwachten dat bedrijven meer aandacht besteden aan duurzaamheid.
- Snelheid van verandering: Hoewel technologie ook veel mogelijkheden biedt, dwingt de steeds snellere stijgende verandering onze CIO’s voortdurend tot aanpassen.
Digitale noodzaak
De oplossingen voor deze uitdagingen liggen alvast deels in de digitale wereld. Volgens een recent rapport van McKinsey is digitale transformatie een van de kritische strategieën om op lange termijn nog relevant te zijn. Heel wat uitdagingen, waaronder deze hierboven vermeld, kunnen volgens het rapport worden aangepakt met digitale oplossingen, omdat die grote efficiëntiewinsten kunnen teweegbrengen.
Dat de industriesector achterophinkt op het gebied van digitale transformatie is geen geheim. Nochtans hoeft de sector niet ver te kijken naar succesverhalen. De bankwereld, de toerismesector en de media hebben digitalisatie al lang omarmd en boeken er succes mee. En toch naderen we een omslagpunt, volgens McKinsey, waarbij bedrijven die vooroplopen op het vlak van digitalisatie grote impact zullen ondervinden, en zelfs nog hun prestaties van voor de COVID-pandemie zullen overstijgen.
Meer nog dan het louter digitaliseren van analoge processen, is digitale transformatie een manier om dichter bij de klant te komen en nog beter in te spelen op zijn noden. In het verleden steunden veel maakbedrijven hiervoor misschien te veel op hun distributiekanalen. Vandaag is customer intimacy iets wat maakbedrijven zelf in handen moeten nemen, en digitalisatie is de manier om dat te doen.
Digitale rode draad
Voor bedrijven die hier succesvol mee omgaan loopt digitalisatie als een rode draad door de organisatie. Voor elk functioneel domein in een organisatie bestaat er wel een digitale oplossing. De echte meerwaarde komt er echter pas als al die functiedomeinen met elkaar in verbinding staan en als data tussen verschillende afdelingen effectief gedeeld wordt. Met een digitale rode draad is de juiste informatie beschikbaar voor de juiste persoon op het juiste moment en in de context van waar die het meest nodig is in de waardeketen.
Een standaard digitale rode draad is er niet. Voor elk bedrijf zal die er anders uitzien. Hieronder alvast enkele praktische use cases van digitalisatie.
B2B-producten of diensten zijn vaak complex. Dat zorgt ervoor dat er heel wat tijd kan kruipen in het genereren van offertes en het opstellen van voorstellen met de juiste productconfiguraties. Een CPQ-oplossing kan helpen om dit sneller en efficiënter af te handelen en bijgevolg om de levertermijn gevoelig in te korten. Zoals de naam het zelf zegt, helpt een CPQ-tool om complexe producten op een gebruiksvriendelijke, visuele manier te configureren (Configure), om efficiënt een juiste prijs te plakken op je voorgestelde oplossing (Price), en om de klant snel een professioneel uitziende offerte te bezorgen (Quote).
Bij het ontwikkelen van complexe producten of diensten is het belangrijk dat alle afdelingen van je productiebedrijf met dezelfde, up-to-date productinformatie werken. Dat verbetert niet alleen de samenwerking tussen verschillende departementen, maar versnelt ook de time-to-market van je product. Dat is precies waar Product Lifecycle Management software (PLM) je mee helpt. Engineering, werkvoorbereiders, productie, aankopers… iedereen start vanuit de juiste, centrale productdata en werkt in dezelfde applicatie, zelfs vanop afstand.
Machinestilstanden vermijden, prestaties verbeteren of productkwaliteit verhogen, het kan allemaal op basis van data die je uit machines haalt. Met een oplossing als 9A Connected Factory & Insights kan je je machines connecteren met het IIoT en op korte termijn inzichten verkrijgen in je productieprocessen. Die inzichten kan je vervolgens gebruiken om optimalisaties door te voeren.
Ondermaatse service kost geld. Meer nog, het risico op klanten verliezen is reëel na een slechte ervaring met customer service of field service. Ook bij maakbedrijven krijgt dienstverlening een steeds grotere rol in het bedrijfsmodel. Field service is niet langer meer een kostenpost, wel een (mogelijk) profit center. Digitale tools zoals AR en VR, IIoT, en Field Service Management software kunnen helpen om interventies sneller af te handelen en om de klantenbeleving grondig te verbeteren.
Hoe loopt jouw digitale rode draad?
Digitalisatie is een noodzaak om de uitdagingen van morgen de baas te kunnen. Hoe of waar die digitale rode draad precies moet lopen, dat is voor elk maakbedrijf anders. Er zijn geen plug & play oplossingen. Dat wil niet zeggen dat we telkens het warm water moeten uitvinden. Op basis van snelstartoplossingen en best practices kan je al relatief snel resultaten boeken. Toch is het belangrijk om niet te vergalopperen. Ons advies? Denk op lange termijn, begin met kleine successen te boeken die gedragen worden door de organisatie, en bouw daarop verder.
Benieuwd hoe de digitale rode draad er voor jouw bedrijf kan uitzien? Contacteer ons!