Ontsluit naadloos beheer van productgegevens: de perfecte integratie van PLM met andere systemen

  • 10/06/2024

In het huidige productielandschap is efficiënt beheer van productgegevens cruciaal voor succes. Bedrijven moeten hun processen stroomlijnen om voorop te blijven en ervoor zorgen dat elke fase van productontwikkeling en -levering soepel verloopt. Dit is waar Product Lifecycle Management (PLM) om de hoek komt kijken. PLM vormt de ruggengraat van het beheer van productgegevens, centraliseert informatie en verbetert de samenwerking tussen afdelingen. De integratie van PLM met Manufacturing Execution Systems (MES), Configure-Price-Quote (CPQ)-systemen en Customer Relationship Management (CRM)-systemen versterkt deze voordelen nog verder en creëert een naadloze, end-to-end oplossing voor het beheer van productgegevens. In dit artikel wordt onderzocht hoe deze integraties de hiaten in de processen van jouw bedrijf opvullen en zo efficiëntie en groei stimuleren.

PLM begrijpen: de ruggengraat van productgegevensbeheer

PLM is ontworpen om de hele levenscyclus van een product te beheren, vanaf het ontwerp, via het technisch ontwerp en de productie, tot de service en de levering. PLM centraliseert alle productgerelateerde informatie, waardoor teams beter kunnen samenwerken en een product sneller op de markt kan worden gebracht. Door één enkele bron van waarheid te bieden, zorgt PLM ervoor dat iedereen in de organisatie met de meest actuele informatie werkt, wat leidt tot minder fouten en producten van hogere kwaliteit. In de dagelijkse werkzaamheden kan PLM de efficiëntie drastisch verbeteren door de communicatie te stroomlijnen en ervoor te zorgen dat elk teamlid op één lijn zit.

De perfecte samenwerking: PLM en MES

Manufacturing Execution Systems (MES) zijn essentieel voor het beheren en bewaken van productieprocessen. Wanneer MES is geïntegreerd met PLM, biedt het een real-time gegevensstroom van ontwerp tot productie, zodat productieteams toegang hebben tot de meest recente ontwerpspecificaties en wijzigingen. Deze integratie resulteert in verbeterde productie-efficiëntie, betere kwaliteitscontrole en gestroomlijnde processen. Als er bijvoorbeeld een ontwerpwijziging wordt doorgevoerd in het PLM-systeem, wordt deze automatisch doorgevoerd in MES, waardoor kostbare fouten op de werkvloer worden voorkomen. Deze naadloze integratie verbetert de algehele productieprestaties en zorgt ervoor dat producten meteen goed worden gebouwd.

Stroomlijnen van productie en verkoop: PLM en CPQ

Configure-Price-Quote (CPQ)-systemen spelen een essentiële rol in het verkoopproces door verkoopteams te helpen producten snel te configureren, nauwkeurige prijzen te genereren en professionele offertes te maken. De integratie van CPQ met PLM zorgt ervoor dat de productconfiguraties en prijsinformatie altijd accuraat en up-to-date zijn. Deze synergie versnelt het offertegeneratieproces, vermindert fouten en verhoogt de klanttevredenheid. Een productiebedrijf dat PLM en CPQ met succes integreerde, rapporteerde bijvoorbeeld een aanzienlijke verkorting van de offertedoorlooptijd, wat leidde tot meer verkoop en klantenvertrouwen. Door ervoor te zorgen dat verkoopteams over de meest nauwkeurige productinformatie beschikken, kunnen bedrijven betere service verlenen en sneller deals sluiten.

Betere klantrelaties: PLM en CRM

Customer Relationship Management (CRM)-systemen zijn essentieel voor het beheren van interacties met huidige en potentiële klanten. De integratie van CRM met PLM biedt een uitgebreid overzicht van de productlevenscyclus, van feedback van klanten en vereisten tot ontwerpverbeteringen en after-sales service. Dankzij deze integratie kunnen bedrijven persoonlijke klantenservice bieden, weloverwogen verkoopstrategieën maken en productontwikkeling verbeteren op basis van echte klantgegevens. Een bedrijf dat gebruik maakt van geïntegreerd PLM en CRM kan bijvoorbeeld feedback van klanten over een nieuw product volgen, deze informatie snel doorgeven aan het ontwerpteam en verbeteringen doorvoeren, waardoor de klanttevredenheid en -loyaliteit toenemen.

We zien vaak dat de neiging bestaat om in ERP of andere planningstools te kijken om de bron te vinden van een slechte of ontbrekende planning, gebrek aan tijdige materiaalinkoop, enz. Vaak is de planning echter gebaseerd op aannames over historische gegevens en niet op echte gegevens uit CRM. Daarom zien we dat slechte planning vaak begint bij de verkoop en de verkoopprognose, wanneer de verkoop niet wordt gebruikt om te voorspellen of niet werkt met een CRM-systeem. CRM wordt daarom vaak verwaarloosd als een belangrijk stukje van de puzzel.

Volgende stappen en best practices voor het implementeren van de integratie

Voor een succesvolle integratie van PLM met MES-, CPQ- en CRM-systemen zijn verschillende belangrijke stappen en best practices nodig. Begin met een grondige beoordeling van jouw huidige systemen en identificeer gebieden die voor verbetering vatbaar zijn. Kies integratieoplossingen die het beste voldoen aan de behoeften van jouw bedrijf en zorg ervoor dat alle belanghebbenden aan boord zijn. Implementeer de integratie in fasen, zodat er tijd is voor testen en aanpassingen. Het trainen van medewerkers op de nieuwe systemen is cruciaal voor een soepele overgang. Het overwinnen van mogelijke obstakels, zoals problemen met gegevensmigratie en weerstand tegen verandering, vereist zorgvuldige planning en duidelijke communicatie. Door deze stappen te volgen, kan jouw bedrijf een naadloze integratie realiseren die maximale voordelen oplevert.

De gaten vullen: De allesomvattende kracht van geïntegreerde systemen

De integratie van PLM met MES-, CPQ- en CRM-systemen creëert een allesomvattende oplossing die veelvoorkomende uitdagingen in het beheer van productgegevens aanpakt. Deze integraties zorgen voor een naadloze workflow, van ontwerp en productie tot verkoop en klantenservice. Door de hiaten in het traditionele beheer van productgegevens op te vullen, kunnen bedrijven een hogere efficiëntie, een betere productkwaliteit en meer tevreden klanten bereiken. De gecombineerde kracht van deze systemen resulteert in een onderling verbonden ecosysteem waar informatie vrij stroomt, waardoor silo's worden verminderd en de algehele bedrijfsprestaties worden verbeterd.

Door gebruik te maken van de gecombineerde kracht van deze systemen kunnen bedrijven hun processen stroomlijnen, de time-to-market verkorten en concurrerend blijven op de markt. Investeren in deze integraties is niet alleen een technologische upgrade; het is een strategische zet op weg naar zakelijk succes op de lange termijn.

E-book: Van concept naar eindproduct: De ultieme gids voor Product Lifecycle Management

In een moderne productieomgeving is PLM uitgegroeid tot een essentieel puzzelstuk in een succesvol, digitaal landschap. Met dit e-book krijg je de inzichten die je nodig hebt om op lange termijn succes te boeken met PLM door middel van een praktische aanpak, die de basisprincipes uitlegt van wat PLM is, welke uitdagingen je kunt oplossen, mogelijkheden en hoe je jouw raad van bestuur zover krijgt om een investering in PLM goed te keuren.

Aan bod komen onderwerpen als “Wat is PLM en hoe kan het mijn bedrijf helpen?”, “Uitdagingen voor de directie die je kan oplossen met PLM”, “Hoe krijgt je jouw directie zover dat ze PLM goedkeurt”, “9 stappen om te beginnen” en nog veel meer.

Heb je vragen?

Heb je vragen over enkele van de bovenstaande oplossingen? Of ben je geïnteresseerd om meer te horen over hoe de digitale draad waarde creëert voor jouw bedrijf? Aarzel dan niet om het contactformulier in te vullen. Een van onze experts zal je dan een vrijblijvend advies geven dat is afgestemd op jouw situatie.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief