Maakbedrijven en de cloud: nu of nooit?

  • 02/01/2022

Begin dit jaar lanceerde Microsoft zijn vernieuwdeCloud for Manufacturingaanbod. Net nu de Coronacrisis onze maakbedrijven onder spanning zet, is dit voor veel bedrijven misschien de ideale opportuniteit om resoluut voor de cloud te kiezen. Maar Microsoft maakt zich sterk dat de cloud een blijvertje is, ook na de pandemie.Microsoft Cloud for Manufacturingis een suite van Microsoft oplossingen die end-to-end de mogelijkheid biedt om toegang tot bedrijfsprocessen, assets en workflows te digitaliseren. Microsoft wil hiermee maakbedrijven weerbaarder maken tegen de uitdagingen van vandaag. Microsoft Cloud for Manufacturing bevat onder meer Microsoft 365, Microsoft Dynamics 365 en Microsoft Teams, maar ook alle oplossingen onder Azure en het Microsoft Power Platform.

Uiteraard komt Microsoft hier niet toevallig nu mee op de proppen. De coronacrisis heeft het voor veel maakbedrijven moeilijk gemaakt om de continuïteit te bewaren. Velen onder hen kampen met belangrijke uitdagingen, zoals leveringsproblemen, voorraadtekorten, gedwongen thuiswerk en daarmee gepaard gaande security issues… om er maar enkele te noemen.


Digitale transformatie

Bedrijven die al voor de pandemie hadden ingezet op cloud computing en digitale transformatie zitten vaak in minder zwaar weer en plukken nu de vruchten van hun inspanningen. Supply chain management in de cloud bijvoorbeeld geeft maakbedrijven real-time inzicht in hun voorraden, wat dan weer zorgt voor een betere planning en leveringstermijnen. En de voordelen van een videoconferencing platform zoals Microsoft Teams zijn voor iedereen ondertussen duidelijk geworden. Bedrijven die hun werknemers en supportteams niet meer door die digitale leercurve moesten laten gaan, hebben daar in recente lockdowntijden alleen maar hun voordeel mee gedaan.

Bedrijfsprocessen verhuizen naar de cloud lijkt logisch in tijden van social distancing. Maar ook als de pandemiestorm ooit zal gaan liggen zijn, zullen de voordelen van de cloud blijven. Dit zijn er slechts enkele:

  • Remote access tot mensen, klanten, productie en bedrijfsprocessen: Oplossingen zoals Microsoft Dynamics 365 geven eenvoudig toegang tot bedrijfsprocessen via een simpele webbrowser. Ook company assets die met het Internet of Things zijn verbonden kan je nu makkelijk monitoren in de cloud.
  • Minder IT: Met cloud-oplossingen van Microsoft hoeven IT’ers niet langer op locatie servers of systemen te onderhouden. In plaats daarvan neemt Microsoft de verantwoordelijkheid voor het monitoren en updaten van het onderliggende platform en de applicatie zelf.
  • Betere samenwerking, snellere beslissingen: Remote samenwerken op een veilige manier wordt eenvoudiger met Microsoft cloud-oplossingen. Voor medewerkers en helpdesk professionals is het nooit eenvoudiger geweest om vanop afstand support te verlenen en samen te werken.
  • Gemakkelijk opschalen: De toegang tot verschillende informatiesystemen (IoT, ERP, enz.) is gemakkelijk op te schalen via de cloud. Zeker voor bedrijven die internationaal opereren is dat een voordeel. Waar in de wereld je team of je kennis ook zit, je bereikt het met een simpele wificonnectie.;

Alle data onder één dak

De visie achter Microsoft Cloud for Manufacturing is volgens het bedrijf ‘het connecteren van de workforce, de klant, het productieapparaat, en de supply chain’. En dat is nodig, want ook al leveren al die verschillende departementen vaak massa’s data; die dataexplosie leidt niet noodzakelijk naar meer inzicht. Vaak heeft elke afdeling zijn eigen datasilo die niet toegankelijk is voor andere diensten, wat de communicatie en samenwerking dan weer grondig bemoeilijkt. De mogelijkheid om al die data onderdak te geven onder één Microsoft platform biedt dan weer opportuniteiten voor meer efficiëntie, meer samenwerking, en meer inzicht.

Welke oplossingen brengt Microsoft dan zoal samen? Een overzichtje.

Workforce transformation

Naast Microsoft Teams, waarmee het bedrijf mensen beter remote wil laten samenwerken, vinden we onder deze noemer ook mixed-reality apps van Microsoft Dynamics waarmee je remote training en technical support naar een hoger niveau kan brengen. Ook de low-code oplossingen waarmee bedrijven apps kunnen bouwen om tijdens coronatijden het werk veiliger en efficiënter te laten verlopen vind je hieronder.

Agile factory of the future

Hieronder vind je onder meer de Microsoft Dynamics 365 Supply Chain Management oplossingen en de Azure-oplossingen die bedrijven eenvoudige en veilige toegang geven tot company assets die verbonden zijn met het Internet of Things.

Supply chain resilience

Microsoft Dynamics 365 voor Supply Chain Management geeft bedrijven meer inzicht in hun kritische bedrijfsprocessen.

Digital innovation

Product developers kunnen hier onder meer gebruiken maken van CAD, PLM en simulatieoplossingen van Microsoft. Ook voor het bouwen van zogenaamde digital twins (virtuele replica’s) kan je terecht bij Azure.

Customer engagement

De Microsoft Dynamics 365 oplossingen kunnen meer inzicht geven in je bedrijfsvoering en behoeften van klanten. Al die data die beschikbaar is via de cloud geeft medewerkers sneller toegang tot gegevens die van de fabrieksvloer tot het customer service center worden verzameld.

Jouw bedrijf in de cloud: nu of nooit?

Het is natuurlijk nooit te laat om naar de cloud over te schakelen. Maar als de pandemie onze maakbedrijven één iets geleerd heeft, dan is het dat digitalisering werkt. Microsoft Cloud for Manufacturing geeft onze bedrijven alvast de kans om de weg naar de cloud alsnog in te zetten.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief