5 mythen over ERP in de cloud

  • 31/01/2022
  • 3 minutes

Er zijn nog steeds te veel mythen die in de weg staan van verstandige zakelijke beslissingen om al dan niet voor de cloud te kiezen. Aangezien deze 'cloudmythes' moeilijk te ontkrachten zijn, moet nu de waarheid worden verteld: Microsoft Azure Cloud is op vele parameters superieur aan on-premise als je het beste wilt voor jouw data, applicaties en diensten.


1. Beveiliging


Mythe: "Het is veiliger om jouw gegevens op locatie te hebben dan in de cloud."

De veiligheid van eigen servers, of van een lokaal hostingcentrum, is in de meeste gevallen onvergelijkbaar met Microsoft Azure - dat een digitaal Fort Knox is.

Ten eerste profiteer je automatisch van de 3.500 wereldwijde cyberbeveiligingsexperts van Microsoft. Het beveiligingsteam werkt uitsluitend aan de bewaking en het onderhoud van de Azure datacenters, 24 uur per dag en het hele jaar door. Microsoft heeft ook meer dan 200 whitehat hackers in dienst die Azure proberen te compromitteren - alleen om zwakke punten te vinden, potentiële beveiligingslekken te dichten en kwaadwillende hackers altijd een stap voor te blijven.

Ten tweede heeft Microsoft Azure op elk moment 3 redundante kopieën van jouw gegevens, waarvan er één wordt opgeslagen in een apart datacenter in geval van lokale natuurrampen. Hier heb je dus de beste gegevensbeveiliging, waarbij aan alle scenario's is gedacht, zonder dat je de verantwoordelijkheid hebt om de juiste back-upoplossing te kiezen. En je hoeft niet slapeloos te zijn over hoe je gegevens kan herstellen als het ongeluk gebeurt.

Zoals je kan zien, geef je geen controle of veiligheid op wanneer je voor de cloud gaat met Microsoft Azure. Integendeel, je versterkt jouw IT-beveiliging in het proces en kan tijd vrijmaken wanneer je - of jouw IT-provider - niet langer de verantwoordelijkheid hoeft te nemen voor het onderhoud van lokale servers.


2. Uptime

Mythe: "On-premise zal altijd een hogere uptime garanderen dan cloud"

Heb je de uptime van jouw on-premise oplossing door de jaren heen gemeten? je zou verbaasd kunnen zijn over wat jouw werkelijke uptime is, wanneer je alle geplande en ongeplande downtime meetelt.

Als je jouw cijfers kent, kan je een vergelijking maken met clouddiensten in Microsoft Azure. Hier hebben de meeste diensten een gegarandeerde uptime van ten minste 99,95 procent opgenomen in een Service Level Agreement (SLA) voor alle klanten. Kort gezegd komt deze SLA erop neer dat inbreuken op de uptime-garantie resulteren in een korting van 10-25 procent op het abonnement van de klant. Dit is een duidelijk teken dat Microsoft zich richt op het leveren van de hoogste betrouwbaarheid in de cloud.

Je zou denken dat on-premise 100 procent uptime betekent, aangezien systemen en gegevens lokaal zijn. De realiteit is echter dat noch cloud noch on-premise je 100 procent uptime kan garanderen. Cloud komt daarentegen heel dicht in de buurt.

Als we de gegarandeerde 99,95 procent uptime in Azure omrekenen, betekent dit dat het bedrijf maximaal 5 minuten downtime per week ervaart (gemiddeld) - en dus een uptime van 6 dagen, 23 uur, en 55 minuten van de week.


3. Naleving

Mythe: "Cloud breekt naleving op gegevensbehoud"

Of uw gegevens zich nu on-premise of in de cloud bevinden, GDPR en andere sectorspecifieke nalevingsvoorschriften stellen een aantal eisen aan processen en systemen in het bedrijf.

GDPR, ook bekend als de General Data Protection Regulation, vereist bijvoorbeeld dat je kan documenteren hoe jouw bedrijf persoonlijke gegevens opslaat, verwerkt en deelt.

Deze eisen zijn meestal een uitdaging, maar niet met Microsoft Azure, dat vele wereldwijde en regionale certificeringen bevat die jouw bedrijf helpen bij het documenteren van de juiste opslag van persoonsgegevens.

In totaal biedt Azure meer dan 90 compliance-certificeringen die de beveiliging van gegevens versterken en voor veel bedrijven helpen bij het versterken van de juridische documentatie van compliance.


4. Stabiliteit

Mythe: "Er zijn meer crashes in de cloud dan in on-premise oplossingen"

De cloudarchitectuur van Microsoft Azure is gebaseerd op de onvermijdelijke vooronderstelling: alle hardware zal uiteindelijk falen of niet meer werken.

Daarom zijn in Microsoft Azure een groot aantal maatregelen ingebouwd om je een hogere betrouwbaarheid te garanderen. Zo is er bijvoorbeeld automatische fail over, d.w.z. automatische overschakeling van de server naar een backupserver, in geval van een onvoorspelbare crash.

Wanneer je een eigen datacenter hebt, of hosting via een IT-partner, kan je je voorstellen dat hun lokale datacenter net zo goed is als de grote clouddiensten. In werkelijkheid is de strijd echter nogal ongelijk. Microsoft Azure heeft ingebouwde redundantie, failover, back-up, en vele andere maatregelen om de stabiliteit en veiligheid voor jou en jouw gegevens te helpen verhogen.

Microsoft's Azure heeft vele miljarden geïnvesteerd in monitoring en onderhoud rond de klok door enkele van 's werelds meest bekwame specialisten. Daar komt nog bij dat er voor Microsoft veel meer op het spel staat: Klanten moeten altijd verzekerd zijn van de hoogste prestaties en beveiliging - er is geen ruimte voor onzekerheid.


5.Licenties

Mythe: "We verliezen de waarde van onze on-premise licenties (bv. NAV, C5 en XAL)"

Wist je dat je jouw on-premise Microsoft-licenties kan omzetten? Dit betekent dat je de waarde kan inruilen of hoge kortingen kan krijgen op cloudlicenties.

Als jouw bedrijf ooit on-premise licenties heeft aangeschaft, krijg je bij het upgraden naar nieuwe licenties in de cloud (SaaS) 40 procent korting op de huur per gebruiker.

Heb je echter een Microsoft Dynamics ERP-oplossing met actieve abonnementen? Dan kan je de waarde geheel of gedeeltelijk inwisselen wanneer je upgrade naar nieuwe licenties in Dynamics 365 Business Central.

Blijf op de hoogte!