Data: belangrijk maar grotendeels onaangeroerd

  • 23/06/2021

Het belang van data neemt alsmaar toe, zeker met de opkomst van nieuwe technologieën en Industry 4.0. Toch gebruiken bedrijven niet alle data, waardoor ‘dark data’ onaangeroerd achterblijft. De voordelen van werkbare data zijn nochtans groot. Het kan onder andere zorgen voor een efficiëntere manier van werken. Ook het voorspellende karakter van data mag niet over het hoofd worden gezien.


De vierde component in het PPT-model

Elk bedrijf kent het PPT-model, dat verwijst naar de combinatie van mensen (people), processen (processes) en technologie (technology). De drie componenten zijn met elkaar verbonden en kunnen niet zonder elkaar functioneren. Werknemers en processen zonder technologie zorgen voor frustratie en inefficiëntie. Processen en technologie zonder werknemers zorgen voor vervreemding, terwijl mensen en technologie zonder processen leidt tot geautomatiseerde chaos en ondermaatse customer service.

Bij de opkomst van Industry 4.0 komt data als vierde component in dit model tevoorschijn. Zonder een duidelijke datastrategie werkt je bedrijf niet optimaal. In de volgende paragrafen gaan we dieper in op de kracht van data en hoe die betere bedrijfsvoering mogelijk maakt.

Wat doen bedrijven met de data in hun organisatie?

Bedrijven kunnen veel leren uit data, maar de realiteit is dat niet alle data gebruikt wordt. Er is namelijk een groot deel ongebruikte data of ‘dark data’ aanwezig. Uit een onderzoek van Splunk bestaande uit meer dan 1300 bedrijfsleiders uit verschillende hoeken van de wereld blijkt dat meer dan de helft (55%) van de data in een bedrijf onbruikbaar is. Opmerkelijk is het feit dat de Franse respondenten in het onderzoek zeiden dat ze 42% van de data niet gebruiken. Dit in tegenstelling tot de Chinese respondenten die naar eigen zeggen maar 15% dark data bezitten.

De grootste reden dat bedrijven data niet gebruiken is het feit dat ze geen tool hebben om de data op te nemen en te analyseren. Verder zou de data ook onvolledig zijn en zou de overvloed aan data het moeilijk maken voor de bedrijven om het te gebruiken. Het niet gebruiken van data is nadelig, want het opslaan van die zogenaamde ‘dark data’ kost geld. Zoals eerder vermeld wordt data alsmaar belangrijker. Hieronder vind je drie grote voordelen rond het gebruik van data.

Drie grote voordelen wanneer data werkbaar wordt

Voordeel 1: werk efficiënter door inzichten

Efficiëntie is een belangrijke doelstelling in elk bedrijf. Bedrijfsprocessen worden op verschillende manieren aangepast om zo optimaal mogelijk te werken. Eén van die manieren is door te kijken naar data van het bedrijf. In de industrie is er op dit moment een heuse digitale transformatie aan de gang naar Industry 4.0. Hierbij wordt data steeds belangrijker. Die heeft de kracht om verschillende inefficiënte processen te onthullen. Als je inspeelt op data, kan je de bedrijfsprocessen aanpassen zodat ze efficiënter verlopen. Denk maar aan de time to market die via deze weg sneller kan verlopen, of je omzet die hierdoor stijgt…

Voordeel 2: data kan voorspellend werken

Verder zorgt data en Industry 4.0 er ook voor dat je als bedrijf meer voorspellend te werk kan gaan. Stel, één van je machines of apparatuur werkt niet meer. Je weet niet wat er aan de hand is, dus ga je kijken. Eens je de oorzaak kent, contacteer je een reparateur en kijk je waar je het beschadigde onderdeel kan bestellen. Tegen de tijd dat je alle stappen hebt doorlopen en de reparateur langs is geweest, ben je al snel enkele dagen kwijt. Dit kost je bedrijf geld, geld dat broodnodig is. Door je machines uit te rusten met sensoren die op elk moment alle vitale gegevens van je machine opslaan en doorsturen, weet je op voorhand wanneer je machine kapot zal gaan. Hierdoor kan je vooraf een reparateur bellen en de nodige onderdelen bestellen. Data krijgt zo ook een voorspellend karakter. Het kan dus van belang zijn om meer tijd en energie te stoppen in het generen en analyseren van data.

Voordeel 3: een verhoogde transparantie in het bedrijf

Ook de transparantie van je bedrijf kan verhogen door middel van data. Door inzichten in alle processen kom je alle relevante informatie te weten. Op die manier kan je mogelijk anomalieën oplossen. Wanneer een machine uitgerust met sensoren doorgeeft dat er 300 items per uur van de band rollen, maar er geen 300 items in stock staan, geeft dit stof tot nadenken. Misschien worden een aantal items afgekeurd? Of kloppen de voorraadcijfers niet? Door data te analyseren kan je deze vraagstukken oplossen.

Geïnteresseerd in een datastrategie analyse?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief