Business intelligence: het geheime wapen voor kostenbesparingen?

  • 09/08/2022

Je wil kosten besparen, maar liefst niet op basis van buikgevoel? Met een rapporteringstool krijg je snel inzichten in bottlenecks en opportuniteiten doorheen je bedrijf, en kan je beslissen waar besparingen het nuttigst zijn.

Ten tijde van economische onrust door de situatie in Oekraïne/Rusland worden de marges van ondernemingen onder druk gezet door nieuwe recordprijzen voor energie en grondstoffen. Logisch dus dat veel ondernemingen zich zorgen baren en op zoek gaan naar kostenbesparingen. Alleen, makkelijk is dat niet. Want hoe beslis je waarop je bespaart?

Een manier om het alvast niet te doen is op basis van buikgevoel. Instinct of buikgevoel zijn lang niet altijd een betrouwbare basis voor beslissingen. Een betere manier is om te vertrouwen op de data en inzichten die in jouw bedrijfssystemen aanwezig zijn. En laat ons eerlijk zijn: data is er vandaag meer dan genoeg..

Het probleem is dus niet langer een gebrek aan data, maar eerder een gebrek aan overzicht en inzicht in die data. Het visualiseren of inzichtelijk maken van data is vaak een technische, tijdrovende klus die wordt uitgesteld voor de dagdagelijkse operationele taken. Data zit vaak ook heel gefragmenteerd in verschillende systemen, – ERP, Excel bestanden, planningstools, enz. – wat het overzicht nog eens bemoeilijkt.

5 interessante dashboards binnen productiebedrijven

Ontdek hoe Power BI jouw productiebedrijf naar nieuwe hoogten kan tillen! Wil je antwoorden op vragen zoals: "Zijn onze werkelijke productiekosten in lijn met de raming?" of "Hoe kunnen we onze marges verbeteren?". Lees dit e-book!

Inzichten op basis van data

De oplossing? Met 9A Smart Insights kan je verbinding maken met data uit verschillende systemen en die dan gemakkelijk visualiseren, zodat je snel tot een dieper inzicht komt. Het is dus een ideaal platform voor medewerkers en managers om betere en snellere datagedreven beslissingen te nemen.

9A Smart Insights maakt gebruik van Power BI, maar levert data komende vanuit Dynamics gestructureerder en daarom makkelijker aan. Het is een cloud platform, dat wil zeggen dat je altijd en overal toegang hebt tot datavisualisaties en interactieve rapporten. Data zit niet meer gefragmenteerd in je organisatie, maar is via een webbrowser altijd online beschikbaar op één centrale plaats. De kracht van Power BI is dat het verschillende departementen en systemen samenbrengt op één platform: finance, purchasing, productie, voorraadbeheer en nog veel meer.

Hoe kan een rapporteringstool helpen om kosten te besparen?
Voorraden beperken

Een voor de hand liggende manier om te besparen is het beperken van grote voorraden. Zowel ruimtekosten, rentekosten als risicokosten kunnen hoog oplopen bij (te) grote voorraden. In het inventory dashboard kan je bijvoorbeeld zien waar je het voorraadvolume kan wijzigen om betere resultaten te halen, zelfs als je werkt met verschillende voorraadlocaties. Het gaat daarbij niet alleen om het beheren van de voorraad op zich, maar ook hoe dit gerelateerd is met andere domeinen, zoals bijvoorbeeld met sales. Zo kan je je voorraad laten inspelen op verkooptrends en kan je ervoor zorgen dat je op het juiste moment de juiste voorraad hebt.

Energieprijzen monitoren

In tijden van exploderende energieprijzen is het een must om verbruik nauwgezet op te volgen. Dashboards kunnen je helpen om elektriciteit-, gas- en waterverbruik in verschillende locaties nauwgezet op te volgen. Misschien ontdek je zo opportuniteiten tot kostenbesparingen. Maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om je energierapporten naast je productiedashboards te leggen, en zo te zien waar je je productie energie-efficiënter kan maken.

Slecht verkopende producten verwijderen

Uiteraard is een rapporteringstool niet enkel gericht op besparen, maar ook op groei. Verkoop rapporten kunnen je alvast een goed inzicht geven in welke producten goed verkopen en welke niet. Misschien is er bij een slecht verkopend product een minder goede klantenervaring? Of misschien is er een probleem met levertijd? In ieder geval kunnen sales rapporten laten zien waar de bottlenecks zitten, zodat je tijdig de slecht verkopende – en daarmee kosten opslorpende – producten uit je portfolio kan verwijderen.

Verkort de leercurve, verminder de opstartkost

Ben je overtuigd van de kracht van rapportering? Maar zie je de lange weg ernaartoe niet zitten? Wel er is een manier om die opstartfase en leercurve in te korten en zo je opstartkost gevoelig te reduceren. 9A Smart Insights is een intelligent dataplatform gebaseerd op Power BI dat bedrijven in staat stelt om gegevensbronnen snel te extraheren en naadloos om te zetten in echte inzichten. 9A Smart Insights is een snelstartpakket met vooraf ingevulde contentpakketten die je team in staat stellen om dashboards sneller op te zetten.

Wil je snel van start gaan met rapportering en kosten besparen op basis van datagedreven inzichten? Dan is 9A Smart Insights misschien wel de ideale oplossing voor jouw bedrijf.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief