Hoe je IIoT in jouw producten kan gebruiken

Industrial Internet of Things (IIoT) kan op veel verschillende manieren worden gebruikt om waarde te creëren voor zowel jouw bedrijf als jouw klanten. In dit artikel bekijken we hoe je IIoT in jouw producten kan gebruiken (Smart Connected Products) om inzicht te krijgen in hoe het product wordt gebruikt, wanneer er service nodig is, enz.

Uitdagingen voor productiebedrijven

In een snel evoluerende zakelijke omgeving is het cruciaal dat productiebedrijven proactief inspelen op veranderingen en uitdagingen om relevant te blijven en te gedijen. Ontdek voor welke uitdagingen IIoT een oplossing kan bieden.

Waarom investeren in IIoT voor jouw eindproducten?

Kosten verlagen

Wanneer je op de hoogte bent van (aankomende) defecten aan jouw eindproduct bij de klant vooraleer je op onderhoud vertrekt, ben je beter voorbereid en kan je eventuele vervangstukken reeds meenemen. Bovendien kan je de technieker met de juiste kennis en ervaring sturen. Dit zorgt voor een efficiëntere service waardoor ook de kosten dalen.

Omzet verhogen

Als je data van jouw eindproducten capteert en inzichtelijk maakt, kan je jouw product optimaliseren en een betere service aan jouw klanten verlenen. Dit resulteert in tevreden klanten die blijven investeren.

Klanttevredenheid verhogen

Door meer inzichten te krijgen in jouw eindproducten kan je op basis van gebruik/verbruik jouw producten optimaliseren. Verder is jouw serviceafdeling bij een interventie vaak reeds op de hoogte van het probleem, doordat ze de data van het product kunnen aflezen. Hierdoor verhoog je de First-Time-Right interventies.

Evolutie naar andere bedrijfsmodellen

Doordat je het verbruik van jouw eindproducten nauwlettend kan opvolgen, opent het deuren naar nieuwe bedrijfsmodellen zoals product-as-a-service. Dit laat je toe om jouw producten als een dienst aan te bieden in plaats van ze te verkopen. De klant betaalt dan per verbruik.

Toepassingen

Productintelligentie
Volg je product real time nadat het is verkocht en krijg zo de nodige informatie terug om jouw product te verbeteren.
Serviceoptimalisatie
Geef efficiënte service en ontdek op termijn de voordelen van voorspellend onderhoud (predictive maintenance).
Productinnovatie
Schakel over naar nieuwe businessmodellen, zoals het as-a-service model, waarbij je diensten aanbiedt in plaats van jouw product te verkopen.

IIoT kan het leven van jouw onderhoudstechnici gemakkelijker maken

Als je IIoT in jouw producten gebruikt, kan je een betere partner voor jouw klanten worden. Afhankelijk van wat je verkoopt en hoe je IIoT wilt gebruiken, kunnen jouw onderhoudstechnici klanten op afstand bedienen, vertellen wanneer het product niet meer efficiënt werkt of zien welke reserveonderdelen ze moeten meenemen wanneer ze de klant bezoeken. Zij kunnen klanten ook vertellen wanneer het tijd is voor de volgende service/reparatie voordat de klant uitdagingen ondervindt, omdat ze zien hoeveel het product is gebruikt.

Bovengenoemde zaken zorgen ervoor dat klanten je gaan zien als een meer proactieve partner, zo vergroot je ook de afstand met jouw concurrenten.

Wie haalt waarde uit IIoT binnen jouw bedrijf?

Field service medewerkers

Monteurs en servicetechnici verkrijgen informatie over wat er kapot is of slijtage vertoont voordat ze naar de klant vertrekken. Zo kunnen ze ervoor zorgen dat ze de juiste onderdelen bij hebben, problemen eventueel vanop afstand kunnen oplossen en indien ze dan toch ter plaatse komen het probleem veel sneller kunnen oplossen. IIoT kan ook gebruikt worden om te zien (of voorspellen) wanneer welke toestellen onderhoud nodig hebben.

Research & development

Research & Development is geïnteresseerd in de vraag of je eindproduct naar behoren functioneert, hoe gebruiken klanten het en of ze geen zaken over/under-designed hebben. Zijn er 'onderdelen' die vaak stuk gaan, en zijn er nieuwe noden van klanten/de buitenwereld waarmee rekening moet worden gehouden?

Klanten

IIoT in je eindproducten kan jou en jouw klanten de nodige inzichten geven zodat bijvoorbeeld toestellen kunnen onderhouden worden voordat ze stuk gaan en dat reserveonderdelen tijdig besteld kunnen worden.

Smart Connected Products aan het werk in het 9altitudes Experience Center

Wij helpen je graag met jouw IIoT-oplossing

Overweeg je om IIoT in jouw producten te implementeren, of ben je reeds met IIoT bezig en heb je ondersteuning nodig, of wil je praten over hoe je nog meer uit jouw bestaande IIoT-oplossing kan halen? Wij zijn er om jou te helpen.

We kunnen jou stap voor stap begeleiden in jouw IIoT traject. Van het bepalen van jouw processen as is, het bepalen van jouw doelen, de connectie van jouw producten, het inzichtelijk maken van de vergaarde data tot het bepalen van vervolgstappen. Hierbij zorgen we ervoor dat alle data op een overzichtelijke manier gebundeld en getoond wordt. En dat je de nodige vervolgstappen kan nemen om jouw product naar een volgend niveau te brengen.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief