De onmisbare functies van ERP-software voor productiebedrijven

  • 23/01/2024

Bij het kiezen van een ERP-oplossing is er veel te overwegen, en wat je kiest is afhankelijk van je bedrijf. In een productiebedrijf zijn er meerdere redenen om te kiezen voor een ERP-oplossing die gericht is op productie, hieronder vind je alvast 5 redenen.

Ondersteun de flexibiliteit van jouw bedrijf

Als fabrikant heb je digitale oplossingen nodig die niet alleen een aanvulling zijn op je gevestigde processen, maar ook geschikt zijn voor de continue veranderingen waar je mee te maken krijgt. Kiezen voor een ERP-oplossing die klaar is voor productie is niet hetzelfde als kiezen voor standaard ERP-software. Het is echter wel het creëren van een zeer configureerbaar ERP-ecosysteem dat kan meegroeien met de groei, uitbreiding of verschuivende productie-eisen van je bedrijf. In essentie moet je ERP-oplossing de flexibiliteit hebben om zich aan te passen aan de toenemende complexiteit van je bedrijf, terwijl het afgestemd blijft op de veranderende eisen van de klant.

Inzichten en informatie verzamelen

De meest cruciale meerwaarde van een ERP-systeem is de mogelijkheid om informatie te verzamelen die fabrikanten helpt om slimme beslissingen te nemen en de beschikbare resources optimaal te benutten. Hoewel elk productieproces complex en uniek is, kan ERP-software geïntegreerd met verschillende databronnen (bijvoorbeeld via een tool zoals 9A Smart Insights) zorgen voor realtime rapportage en optimale transparantie. Uiteindelijk vormt dit de basis voor analyse en kennis over het productieproces. Kosten en verkoopprijzen kunnen worden aangepast op basis van de verzamelde inzichten. Met deze inzichten kan je groei garanderen en tijd besparen.

Waarde toevoegen aan unieke producten

Een andere essentiële eigenschap van een ERP-systeem is het vermogen om je bedrijf in staat te stellen producten te creëren met een extra toegevoegde waarde. Het wordt steeds gebruikelijker om op maat gemaakte oplossingen te leveren die unieke producten mogelijk maken. Dit vereist ERP-systemen met een scala aan aanvullende oplossingen en modules die de verschuiving van massaproductie naar individuele unieke producten mogelijk maken. Daarom moet de ERP-oplossing in staat zijn om dit proces te beheren en moet de ERP-leverancier laten zien dat ze bekwaam zijn in het leveren van follow-up services die inspelen op deze complexiteit.

Software koppelen aan de praktijk

Natuurlijk moet ERP-software in staat zijn om jouw productieprocessen te controleren. Maar het is net zo belangrijk dat de ERP-oplossing wordt geconfigureerd door mensen met diepgaande kennis van de industrie. Met een op de fabrikant gerichte ERP-oplossing, zoals 9A Advanced Manufacturing, bestaat 80% van de oplossing uit standaardprogrammering die geen rekening houdt met specifieke industriële kenmerken. De laatste 20% vormt echter de cruciale schakel die de softwaretheorie verbindt met de praktijk van de productie. Kortom, het ERP-systeem moet worden aangepast aan de echte productiewijze, zodat de processen optimaal op elkaar aansluiten.

Maak gebruik van Artificiële Intelligentie

Om je bedrijf effectief te kunnen monitoren en te controleren of je processen voldoende efficiënt zijn, is het essentieel dat ERP-systemen gebruikmaken van Artificiële Intelligentie (AI). AI is buitengewoon goed in het identificeren van patronen. Wanneer geïntegreerd in het ERP-systeem, kan het helpen bij het voorkomen van fouten en het optimaliseren van de capaciteit. Met de juiste gegevensinvoer kan AI het systeem op verschillende manieren verrijken. Als fabrikant kun je je voorbereiden op het gebruik van AI door het vermijden van meerdere systeemleveranciers. In plaats daarvan moet je een platform selecteren dat AI al bevat - out of the box of als koppeling - of wellicht zelfs op zoek gaan naar een ERP-leverancier die een roadmap heeft voor de implementatie van AI.

Heb jij de kracht van AI al losgelaten in jouw productiebedrijf?

Productieprocessen brengen vaak grote hoeveelheden gegevens met zich mee. Wanneer Artificiële Intelligentie (AI) wordt ingeschakeld om inzichten en trends in die gegevens te ontdekken, kan dat leiden tot aanzienlijke optimalisaties. Dit is slechts één voorbeeld van hoe je AI kan inzetten binnen je productiebedrijf.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief