Waarom PLM en ERP hand in hand moeten gaan

  • 19/04/2024

Voor productiebedrijven spelen zowel PLM- als ERP-systemen een belangrijke rol, maar veel bedrijven zien de voordelen over het hoofd die ze kunnen behalen wanneer de twee systemen met elkaar worden verbonden en gegevens over de processen van de organisatie worden gedeeld.

We horen vaak dat 'data het zwarte goud is' en dat is niet helemaal verkeerd. Moderne productiebedrijven die toewerken naar Industrie 4.0 moeten zich voorbereiden op het verwerken van een aanzienlijke hoeveelheid gegevens van sensoren en robots in hun productieapparatuur. Dankzij realtime analyse van productie- en voorraadprocessen kan je de productie optimaliseren, stilstand beperken en onderhoud voorspellen.

Maar dit vereist de toepassing van technologieën zoals IIoT, Artificiële Intelligentie en verdere automatisering, en de uitdaging van het bouwen van een 'Big Data'-strategie moet worden aangepakt.

Centraliseer product gerelateerde gegevens

De combinatie van PLM (Product Lifecycle Management) en ERP (Enterprise Resource Planning) vormt de ruggengraat van jouw bedrijf en automatiseert productieprocessen, toeleveringsketens en product lifecycle management. Beide tools zijn gericht op het delen van kennis en gegevens over een product.

Je kan PLM echter niet beperken tot een hulpmiddel dat alleen wordt gebruikt in de ontwerp- en ontwikkelingsfase. Het is namelijk een essentieel onderdeel van de ‘digitale rode draad’ inzake technische, productgerelateerde gegevens en heeft een veel bredere, cross-functionele rol. Een PLM-oplossing biedt een uitgebreid overzicht van productgegevens gedurende elke fase van de productlevenscyclus, inclusief de historie. Deze oplossing speelt een grotere rol dan alleen het overbrengen van gegevens naar ERP zodra de productie begint. De systemen moeten elkaar aanvullen, omdat sommige gegevens inherent eigendom zijn van het PLM-systeem, terwijl andere gegevens eigendom zijn van het ERP-systeem.

Het is van groot belang om de twee systemen niet geïsoleerd te laten opereren, omdat anders het risico bestaat dat bedrijfsgegevens verspreid raken over verschillende systemen. Hierdoor gaan de synergieën en optimalisaties verloren die voortkomen uit het feit dat het hele bedrijf werkt met dezelfde bijgewerkte gegevens.

De voordelen van goede interfaces

Naarmate we evolueren naar een geavanceerder gegevensbeheer, wordt het interessant om te kijken naar de interfaces tussen PLM en ERP. Een concreet voorbeeld hiervan is de interface tussen EBOM (“Engineering Bill of Materials”) en MBOM (“Manufacturing Bill of Materials”). Een PLM-oplossing is namelijk in staat om de EBOM om te zetten naar een MBOM voordat deze wordt overgedragen aan het ERP-systeem.

Om dit efficiënt en foutloos tot stand te brengen is het noodzakelijk dat beide systemen dezelfde taal spreken. Hiervoor is een naadloze interface cruciaal. Helaas wordt deze stap vaak over het hoofd gezien. Dit is jammer, want juist hier kan het bedrijf de meeste voordelen halen uit de samenwerking tussen beide systemen.

Kortom, de meeste productiebedrijven beschikken reeds over uitstekende gegevens en systemen. Toch kunnen er nog meer synergieën en optimalisaties worden bereikt door de juiste gegevens op de juiste manier met elkaar te verbinden. Dit leidt tot een efficiëntere bedrijfsvoering en een concurrentievoordeel.

Investeer in PLM in plaats van CAD direct te integreren met ERP

Het integreren van je CAD-oplossing met je ERP-oplossing kan een grote taak zijn met veel obstakels. Het nadeel is dat zelfs als je slaagt in je integratie, het misschien niet de oplossing is die de meeste waarde toevoegt aan je organisatie.

We hebben de beste inzichten verzameld in één artikel om ervoor te zorgen dat jouw integraties waarde toevoegen over de hele waardeketen.

Heb je vragen rond  PLM en/of ERP?

Contacteer ons door het formulier hiernaast in te vullen.

Blijf op de hoogte!