Waarom PLM van vitaal belang is voor jouw productiebedrijf

  • 07/06/2024

In tijden die worden gekenmerkt door toenemende digitalisering en klantverwachtingen staan productiebedrijven voor steeds grotere uitdagingen. Klanten vragen om snellere levering, lagere prijzen en hogere kwaliteit in een sterk concurrerende markt - en tegelijkertijd worden producten complexer. De integratie van geavanceerde software en elektronica in traditionele mechanische onderdelen heeft de spelregels veranderd. Dit dwingt bedrijven om processen te optimaliseren en de productie te stroomlijnen om aan deze verwachtingen te voldoen.

De grootste uitdagingen voor productiebedrijven

We hebben onze klanten gevraagd naar enkele van hun grootste uitdagingen en zij zeggen onder andere:

  • "De manier waarop we werken is niet optimaal”
  • “Onze kwaliteit is niet waar die zou moeten zijn, als we verkeerd produceren is er een grote hoeveelheid afval dat moet worden weggegooid”
  • “Onze doorlooptijden zijn te lang"

Hoe kan PLM helpen en waarde creëren?

PLM is een systeem dat onder andere gegevens uit een aantal gegevensbronnen centraliseert en veel verschillende soorten gegevens ondersteunt. Het is door deze centralisatie dat waarde wordt gecreëerd, aangezien problemen juist ontstaan op basis van een op silo's gebaseerde structuur in de organisatie.

De verschillende silo's kunnen bijvoorbeeld kwaliteitsplanning, BOM's, configuratiebeheer, enz. zijn. Elke silo bevat gegevens en is, zoals we vaak zien, gecontroleerd in een Excel-sheet, afhankelijk van gegevens uit andere silo's. Daarom moet er samenhang zijn tussen de verschillende silo's. Bijgevolg moet er samenhang zijn tussen relevante gegevens, zodat er maar één waarheid is.

Dit is waar datacentralisatie om de hoek komt kijken en een belangrijke rol speelt. PLM biedt onder andere:

Beheer van alle gegevens met betrekking tot productdefinitie en digitale traceerbaarheid

Je kan het ontwikkelingsproces van een product dat meerdere goedkeuringsfasen bevat effectief beheren. Als jouw engineeringteam met een CAD-model voor het product komt dat niet wordt goedgekeurd vanwege problemen met het ontwerp of omdat het niet aan de voorschriften voldoet, gaat het model terug naar het ontwerpteam, dat met een nieuw ontwerp komt.

PLM speelt hier een grote en beslissende rol door een gestructureerd feedback- en controlespoor te faciliteren dat zorgt voor effectieve communicatie en afhandeling van wijzigingen.

Alle processen voor de behandeling van productgegevens

Met behulp van PLM vermijdt jouw bedrijf silostructuren door een geïntegreerd platform op te zetten waar gegevens worden gedeeld tussen relevante functies en processen. In een op silo's gebaseerde structuur kan je bijvoorbeeld geen digitale traceerbaarheid bereiken, wat een directe vereiste voor de industrie kan zijn. Door deze silo's te doorbreken en een gemeenschappelijk platform te creëren voor het delen van gegevens, kan je efficiënter en transparanter werken.

Dit betekent dat alle gegevens op één plaats worden verzameld en niet in silo's, waar gegevens gemakkelijk over het hoofd kunnen worden gezien.

Bijvoorbeeld:

Een bepaald onderdeel in je productiebedrijf kan in meerdere BOM's zijn opgenomen, bijvoorbeeld in BoM Commercial, BoM Engineering, BoM Manufacturing en BoM Service. Als er een wijziging is voor dit onderdeel, moet je deze wijziging traditioneel handmatig bijwerken in alle BOM's. Als de gegevens niet overal hetzelfde zijn, kunnen er later in bijvoorbeeld het productieproces fouten en misverstanden ontstaan. Zelfs met één component is deze coherentie van gegevens moeilijk te bereiken - en bijna onmogelijk als je honderden of duizenden componenten hebt, die ook in verschillende BOM's zijn opgenomen of in verschillende eindproducten. Dit is een te complex beheer en bijwerken van gegevens.

PLM in samenwerking met ERP

De ultieme samenwerking tussen de engineering- en productieafdeling ontstaat wanneer je een PLM-systeem hebt dat samenwerkt met je ERP. Wij geloven dat PLM net zo belangrijk is als ERP, en dat de interactie hiertussen nieuwe mogelijkheden creëert voor efficiëntie van ontwikkeling tot productie en je een voorsprong geeft op de concurrentie.

Conclusie

De integratie van PLM en ERP betekent een technologische upgrade die jouw bedrijf een voorsprong geeft op jouw concurrenten. Door deze systemen samen te brengen, kan het bedrijf navigeren door complexe productontwikkelingslandschappen, toeleveringsketens optimaliseren en voldoen aan nieuwe, toenemende eisen van de markt. Deze samenwerking tussen PLM en ERP maakt de weg vrij voor efficiëntere workflows, verlaagt de kosten en verbetert de productkwaliteit, wat essentieel is om concurrerend te blijven. Hierdoor verzekert jouw bedrijf zich niet alleen van huidig succes, maar ook van toekomstige groei en het een stap voor blijven op de concurrentie.

Zullen we eens praten over PLM?

Praat vrijblijvend met een van onze experts over PLM en hoe PLM waarde kan creëren voor jouw bedrijf. Vul het formulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief