De cruciale rol van een ERP-oplossing onthuld

  • 23/01/2024

Terwijl de complexiteit toeneemt en efficiëntie een steeds belangrijkere rol speelt, is de rol van een ERP-systeem als gegevensbron essentieel om processen te verbeteren, middelen te optimaliseren en ervoor te zorgen dat je bedrijf flexibel en competitief blijft. Voor geavanceerde productiebedrijven vervult een ERP-systeem een veelzijdige rol en richt het zich op een reeks kritieke functies. Hieronder lees je alles over de vijf belangrijkste functies van een ERP-systeem.

1. Structureren en plannen van resources

Een ERP-systeem is essentieel voor het organiseren van resources, of het nu gaat om capaciteit, personeel, voorraad of iets anders. Dit stelt fabrikanten in staat om uitgebreid te plannen en elke stap van de eerste productie tot de eindfacturatie te beheren. Met ERP ben je verzekerd van een nauwkeurige productieplanning en kunnen al je afdelingen effectief aan hetzelfde project werken.

2. Multifunctionele integratie

ERP-systemen omvatten verschillende aspecten van het productieproces en verbinden verkoop-, engineering- en magazijnpersoneel met elkaar. Het systeem fungeert als een middel voor naadloze communicatie tussen de verschillende afdelingen. Bijvoorbeeld, het speelt een cruciale rol bij het handhaven van nauwkeurige voorraadniveaus die zichtbaar zijn voor alle betrokkenen, het benadrukken van tekorten en overschotten, en het mogelijk maken van efficiënt voorraadbeheer.

3. Productiecontrole

ERP fungeert als een overkoepelend managementtool. Dit is vooral cruciaal bij productiebedrijven die behoefte hebben aan een nauwkeurige configuratie van machinecapaciteit en arbeidspotentieel. Het systeem kan ook omgaan met verschillende productiescenario's, van massaproductie tot aangepaste, eenmalige items. ERP-systemen zijn cruciaal voor het aanpassen van veranderingen, zoals het overschakelen op nieuwe materialen of het maken van een productvariant.

Eén van de grootste uitdagingen bij het ontwikkelen van een visie op digitale transformatie is: ervoor zorgen dat managers de mogelijkheden begrijpen
Gartner: 2023 CIO Agenda Insights for the Manufacturing Industry

4. Procesbegeleiding

ERP-systemen stellen een reeks acties voor tijdens verschillende productiefasen, waaronder inkoop. Ze sturen de planning aan en zorgen ervoor dat middelen effectief worden gebruikt terwijl deadlines worden gehaald. Bovendien voeren ze berekeningen uit van productiekosten, machinebezetting en de toewijzing van resources.

5. Industrie-specifiek maatwerk

ERP-systemen kunnen worden aangepast met modules en apps om ze af te stemmen op specifieke productieprocessen. Ze kunnen ook worden geïntegreerd met andere systemen zoals CRM (Customer Relationship Management), PLM (Product Lifecycle Management) of Manufacturing Execution Systems (MES). Het integreren van deze systemen is een complex proces waarbij verschillende systemen op specifieke punten met elkaar communiceren, harmonieus samenwerken en jouw bedrijf optimaliseren.

Overweeg je een nieuwe ERP-oplossing voor je productiebedrijf?

n het productielandschap wordt de concurrentie steeds feller. De complexiteit van producten en de verwachtingen van klanten nemen toe, terwijl de levensduur van producten afneemt. Wat gisteren uitstekend was, is morgen nauwelijks nog goed genoeg om concurrerend te zijn.

Daarom is het noodzakelijk dat je ERP-oplossing niet alleen staat. Dit is echter maar één van de vele zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een nieuwe ERP-oplossing. Duik dieper in deze whitepaper om er zeker van te zijn dat je voorbereid bent om de juiste beslissing te nemen voor jouw productiebedrijf.

Inhoud van de whitepaper

  • Top 3 uitdagingen van geavanceerde productiebedrijven.
  • Je route vinden door de bergketens van de productie.
  • Waarom je ERP-oplossing niet alleen moet staan.
  • 5 voordelen van een ERP-oplossing gericht op productie.
  • De onmisbare functies van ERP-software voor productiebedrijven.
  • 9 stappen om de ideale ERP-partner te kiezen.

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief