9 dingen die jouw Field Service Management software moet kunnen

  • 29/11/2022

Met Field Service Management software kan je op een efficiënte manier alle activiteiten van je onderhoudspersoneel digitaliseren en aansturen. Een dergelijk pakket kan een enorme impact hebben op de werking van je service team en tegelijk kan het de klantenervaring verbeteren. Maar wat zijn nu precies de mogelijkheden van Field Service Management software? Dit zijn alvast 9 belangrijke taken die jouw software moet kunnen vervullen.

Zeker bij maakbedrijven is er de laatste jaren een stijgende aandacht voor field service. Het besef dat slechte service geld kost groeit. Meer nog, dienstverlening krijgt een steeds grotere rol in het business model. Technologie helpt daarbij een handje. Technologische innovaties, zoals Field Service Management software laten service teams toe om hun processen te optimaliseren en proactief te anticiperen op noden van klanten.

Misschien ben jij ook op zoek naar een geschikt Field Service Management pakket. Want, meer efficiëntie en meer klantentevredenheid, wie wil dat niet voor zijn departement? Alleen, hoe breng je dat dan precies in de praktijk? Wat zijn vandaag de mogelijkheden?

Kies wijs, samen met jouw service partner

Het stopt uiteraard niet bij onderstaande 9 taken. Field Service Management software kan nog zo veel meer. Maar misschien is het vooral belangrijk om een pakket te vinden met de features en functies die jouw bedrijfsvoering het meest vooruit kunnen helpen. Laat je daarom adviseren door een partner die hier kaas van gegeten heeft.

Field Service Management software kan een serieuze impact hebben op je team. Je zoektocht naar de ideale oplossing pak je dus best doordacht aan. In het ebook ‘De must-read whitepaper voor het kiezen van Field Service Management software die bij jouw bedrijf past’ gaan we daar op in.

9 dingen die jouw Field Service Management software moet kunnen
1. Interventies plannen en opvolgen

Bij maakbedrijven zit onderhoudspersoneel vaak verspreid over verschillende afdelingen (productie, project management, service). Om optimaal te kunnen werken hebben teamleiders dan ook nood aan een totaaloverzicht op de werkplanning en beschikbare skills. Ze moeten werkorders en agenda’s kunnen beheren, taken kunnen toewijzen, klantenhistoriek kunnen zien, en de status van een interventie kunnen monitoren. Sommige pakketten laten zelfs toe om via AI de meeste ideale planning op te stellen en de juiste expert te kiezen op het juiste moment.

2. Interageren met klanten

Duidelijke communicatie is cruciaal bij service-interventies. Het geeft de klant vertrouwen en het verbetert de klantentevredenheid. Een Field Service Management pakket laat toe om vlot via verschillende kanalen in contact te staan met klanten. Je klanten op de hoogte houden wordt zelfs nog belangrijker als je een interventie onverwacht moet verplaatsen of annuleren.

Ook na een interventie stopt de interactie niet. Aan de hand van geautomatiseerde, gepersonaliseerde enquêtes kan je de klanttevredenheid continu opvolgen. Field Service Management software geeft klanten ook heel wat mogelijkheden tot self-service. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zelf informatie opzoeken op het moment dat ze het nodig hebben.

3. Vlot samenwerken met andere applicaties

Een Field Service Management pakket is best ingebed in de organisatie en moet naadloos kunnen samenwerken met andere systemen. Zo moet het field service team bijvoorbeeld vlot de weg vinden naar het voorraadbeheer en naar de facturatiedienst, maar ook naar alle nodige asset informatie of interventiehistoriek.

4. Mobiele toegang tot data en werkorders

Mobiele toegang tot werkorders en asset data is vandaag niet meer weg te denken. Field technici moeten vlot contact kunnen maken met de backoffice voor informatie of om onverwachte problemen snel op te lossen. Daarnaast is een mobiele app handig om in real time te connecteren met experts of om inspecties op afstand uit te voeren.

5. Real-time zicht op de voorraad

Naast de juiste skills moet een service technieker ook over de juiste reserveonderdelen beschikken om het onderhoud bij de eerste interventie te kunnen afwerken. Real-time (online) inzicht in de voorraad, zowel vanuit de backoffice als ter plaatse bij de klant, zijn onontbeerlijk.

6. Upselling en cross-selling aansturen

Field service medewerkers hebben vaak nog het meest fysiek contact met klanten. Ze worden gezien als trusted advisors en zijn dan ook uitermate geschikt om extra producten of diensten aan te prijzen. Een goed Field Service Management pakket laat toe om upsell en cross-sell opportuniteiten centraal te laten sturen, zodat service techniekers die gesuggereerd krijgen.

7. One version of the truth

Met digitale werkbons hoef je minder zaken manueel in te geven op verschillende plekken. Dat bespaart kosten en het geeft iedereen de mogelijkheid om te werken op dezelfde data. Met zo’n ‘one version of the truth’ werk je sneller, met minder fouten, en er gaat niets meer verloren. Ook digitale tijdsregistratie bij verschillende werkregimes of vakantieaanvragen kan de doorlooptijd enorm verkorten en de planning vereenvoudigen.

8. Connecteren met assets

Servicemedewerkers moeten assetgegevens kunnen vastleggen via inspecties. Omgekeerd kunnen assets via IoT-sensoren nu ook automatisch waarschuwingen genereren bij storingen of bij het bereiken van bepaalde drempelwaarden. Op basis van die informatie kunnen servicemanagers juister en proactiever interventies inplannen.

9. Slimmer werken met de juiste informatie

Field technici moeten snel de nodige informatie digitaal kunnen raadplegen. Een klantenhistoriek of knowledge base-artikel bijvoorbeeld kan ze helpen om een reparatie al bij de eerste interventie succesvol af te werken.

Ook servicemanagers profiteren van die digitalisatie. Veel Field Service Management pakketten kunnen bijvoorbeeld service rapporten omzetten in handige dashboards. Dat kan teamleiders dan weer helpen om betere beslissingen te nemen en om het first-time-right percentage te verbeteren.

Blijf op de hoogte!