Sales & Marketing – continue verandering als nieuwe status quo

  • 10/11/2022

De mogelijkheden om jouw verkopers te ondersteunen met technologie lijken oneindig. Met technologie kan je grote hoeveelheden gegevens capteren en klantinzichten leveren op basis van elk contactpunt tijdens de customer journey. Verkopers en marketeers kunnen meer en meer inspelen op de specifieke behoeften van die ene klant.

Aan de andere kant hebben digitalisatieprojecten niet altijd het gewenste resultaat. In veel gevallen blijft manuele gegevensinvoer noodzakelijk, hetgeen mogelijks niet consequent en kwalitatief gebeurt. Dit resulteert in foutieve inzichten en slechte omzetprognoses. In andere gevallen accepteren de werknemers de nieuwe manier van werken niet waardoor zij in hun oude gewoonten blijven hangen (change management). Uiteindelijk blijkt dat de droom van verkoopsefficiëntie, cross- & upselling en diepgaande inzichten, door technologie ondersteund, niet zo eenvoudig of betrouwbaar is als het lijkt.

De uitdagingen van continue verandering

Elk bedrijf heeft tegenwoordig te maken met enorme veranderingen - veranderingen in het hoe, waar en wanneer mensen werken, veranderingen in de manier waarop klanten aankopen, veranderingen van bedrijfsmodellen en disruptie door startups in hun sectoren en veranderingen in de manieren waarop klantengegevens mogen opgeslagen en verwerkt worden. Te midden van al deze veranderingen proberen bedrijven technologie in te zetten om op een goede manier te reageren op deze“nieuwe status quo”.

Tools, applicaties, systemen, mobiele apps… het technologisch antwoord op deze continue verandering is niet nog meer systemen en tools. Het antwoord is:

  • Eén geïntegreerd systeem met als doel silo’s te doorbreken en informatie uit verschillende bronnen te centraliseren;
  • Analyse van de verschillende informatiebronnen om diepgaande inzichten te verkrijgen zodoende de continue verandering te begrijpen en te reageren;
  • Jouw werknemers voldoende training en tijd bieden om de technologie te accepteren. Zowel functionele training (hoe het systeem gebruiken) als change management (waarom)
  • Inspelen op de specifieke behoeften van jouw werknemers en organisatie. De one-size fits all benadering van sales werkt niet meer en deze van technologie ook niet.

In veel opzichten wordt de continue verandering door jouw klanten bepaald. Of het nu voor B2B of B2C is, klanten zijn beter geïnformeerd, minder loyaal, veeleisend en over het algemeenv ongeduldig. Ze hebben een grote waaier aan keuzes tot hun beschikking, op ieder moment van de dag. Verkoop is nog nooit zo uitdagend geweest - waardoor realtime klantinzichten nog meer aan belang winnen. Deze verandering wordt versterkt door veranderende bedrijfsmodellen als gevolg van geopolitieke spanningen en een wereldwijde pandemie. Jouw organisatie en verkoopsteam heeft nood aan een technologiestack die meegroeit met jouw bedrijf en flexibel genoeg is om in te spelen op deze nieuwe “status quo”.

Ben je op zoek naar een manier om flexibel te blijven binnen jouw sales en marketingteam?

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief