Digitale marketing in een moderne IT-architectuur

  • 31/01/2023

Marketing heeft de laatste jaren aan belang gewonnen, potentiële klanten gaan eerst zelf op zoek naar de nodige informatie vooraleer ze een eerste contact leggen met een bedrijf. Dit heeft als gevolg dat sales pas later in de customer journey in beeld komen. Marketing neemt dan de rol op zich om de nodige informatie beschikbaar te stellen en de (potentiële) klant bewust te maken van een probleem en de oplossing. Daarom is het belangrijk dat marketing de juiste tools voorhanden heeft om hun marketingactiviteiten zo goed mogelijk uit te voeren. De tijd dat marketeers hun campagnes op een handmatige manier moeten opzetten is al lang voorbij. Tegenwoordig is het belangrijk dat je de gehele marketing flow digitaal en op een geautomatiseerde manier kan beheren.

De marketing app van Dynamics 365 kan je helpen om jouw marketingactiviteiten uit te voeren met boeiende digitale mogelijkheden. Dit betekent dat je alle activiteiten van het creëren van campagnes en evenementen tot alle inzichten en rapporten die je nodig hebt, kan beheren en zien hoe effectief jouw activiteiten waren.

De marketing flow in een moderne IT-architectuur

Communiceer met (potentiële) klanten

Wie is jouw doelgroep?

Segmenten

Segmenten zijn verzamelingen contacten die je gebruikt in customer journeys. In sommige gevallen richt je je op alle contacten, maar in de meeste gevallen bepaal je een segment op basis van condities, zoals demografische, firmografische, gedragsgegevens en andere condities waarop je wilt segmenteren.
Stel dat je een klantenevent organiseert voor bedrijven in België die in de bouw zitten, dan zal je enkel Belgische contacten die gerelateerd zijn aan de bouw toevoegen aan het segment. Of wil je een campagne starten rond een bepaald product en verkies je enkel contacten te targetten die reeds interesse hebben getoond in het product? Ook dat is mogelijk. Beslissingen als deze zijn van invloed op hoe je met het segment communiceert. Deze beslissingen beïnvloeden ook welke kanalen je kiest, welk soort afbeeldingen je kiest, welk soort argumenten je gebruikt, enzovoort.
Segmenten kunnen statisch of dynamisch zijn, maar in het digitale tijdperk gaat de voorkeur uit naar dynamische segmenten gezien deze automatisch worden aangevuld met contacten wanneer deze aan de vooropgestelde criteria voldoen.


Klantenprofielen 

Klantenprofielen ontstaan door gegevens vanuit verschillende gegevensbronnen samen te voegen. Deze gegevensbronnen kunnen uitgebreid zijn, gaande van LinkedIn tot jouw website.

Hoe en wat communiceer je?

Gepersonaliseerde digitale content

Wanneer je content aan jouw doelpubliek toont, via welk communicatiemiddel dan ook, is het belangrijk om de boodschap zo persoonlijk mogelijk te maken. Houd telkens jouw doelpubliek in gedachten en schrijf ze persoonlijk aan. De verschillende digitale communicatiemiddelen gaan van e-mail, tot het versturen van tekstberichten, push notificaties via een app of sociale media. In een ideale situatie kan je dit doen vanuit één systeem.

Event management

Live evenementen en webinars zijn een belangrijk verkoop- en marketingkanaal; je kan opteren voor online of fysieke events. Het opzetten van zo’n event of webinar kan een complexe taak zijn, maar ook de opvolging moet grondig gebeuren. De Dynamics 365 Marketing evenement management functie helpt je bij elke stap, van de eerste planning en budgettering tot promotie en publicatie, deelnemersregistratie, webinar uitzending, uiteindelijke analyse, leadgeneratie en evaluatie van de ROI.

Wanneer je fysieke of online evenementen organiseert, hangt het succes af van de betrokkenheid van jouw publiek gedurende de gehele levenscyclus van het evenement. De levenscyclus kan twee tot drie maanden beslaan en omvat opzet, promotie, herinneringen, inspiratie, bedanken en betrokkenheid na het evenement.

Wanneer communiceer je?

Trigger en segment gebaseerde customer journeys

Een customer journey is een visuele weergave van jouw (potentiële) klanten waarin alle mogelijke contactmomenten zijn vastgelegd. Binnen de customer journey definieer je de verschillende contactmomenten en condities. Het startpunt van de customer journey kan een segment zijn, maar het kan evengoed gaan over een trigger, bvb. een mail die open geklikt is of een formulier dat is ingediend. Wanneer je uitgaat van een formulier dat is ingediend, bijvoorbeeld voor een webinar kan je een bedankingsmail uitsturen. Naar diegenen die het formulier nog niet ingediend hebben kan je een reminder sturen voor de webinar.

Genereer leads en geef ze door aan sales

Vanuit een klanttraject/gebeurtenis is het mogelijk om een lead te creëren. Je kan die leads scoren en beoordelen op basis van bepaalde gedragscriteria en zodra de score hoog genoeg is, kunnen ze in een verkoopklare status worden gezet, wat betekent dat de verkoopafdeling haar werk kan doen.

Inzichten en rapportering

Dynamics 365 Marketing houdt bij hoe jouw contacten reageren op jouw marketinginitiatieven en biedt gedetailleerde analytische overzichten om je te helpen uw impact te begrijpen en te leren wat het beste werkt.

Maar je kan ook eigen analyses en rapporten maken van jouw Dynamics 365 Marketing gegevens met behulp van Power BI. Wij bieden eindpunten die je kan gebruiken om Power BI te verbinden met Dynamics 365 Marketing, plus een downloadbare Power BI-sjabloon die je kan openen in Power BI Desktop, kan verbinden met jouw Dynamics 365 gegevensbronnen en vervolgens naar wens kan aanpassen. Als je klaar bent met het instellen, kan je jouw Power BI-rapport publiceren en delen met behulp van de standaard Power BI online tools.

Wens je meer informatie rond wat wij voor jou kunnen betekenen omtrent Marketing?

Blijf op de hoogte!