Hoe meet je de Overall Equipment Effectiveness (OEE) binnen de productieafdeling?

Produceer je soms afval zonder te weten vanwaar het komt, of krijg je regelmatig te maken met machinestilstanden? OEE is een belangrijke parameter voor productiebedrijven om te weten hoe productief hun productieafdeling is. Ontdek hier hoe je OEE kan meten op basis van data komende vanuit jouw machines.

Wat is OEE?

OEE, of Overall Equipment Effectiveness, is een belangrijke maatstaf in productiebedrijven om de productiviteit van jouw machines te meten. Het geeft een beeld van hoe goed de productieprocessen presteren en wordt gemeten aan de hand van drie belangrijke factoren: efficiëntie, beschikbaarheid en kwaliteit.

OEE = Beschikbaarheid x Efficiëntie x Kwaliteit

Het geeft je een indicatie op welk vlak je jouw productieprocessen kan verbeteren. Vloeit er uit jouw productieproces afval voort, maar weet je niet waar de oorzaak van dit probleem zich bevindt? Met een OEE dashboard weet je exact hoeveel producten eindigen als afval en kan je achterhalen vanwaar het probleem komt. Ook geeft het je een beter beeld van de machinestilstanden binnen jouw bedrijf.

De OEE wordt berekend op basis van 3 factoren:

Factor 1
Beschikbaarheid

De actuele productietijd ten opzichte van de totale, geplande productietijd. 100% beschikbaarheid betekent dat jouw productielijn loopt gedurende de geplande productietijd, zonder stops of stilstanden.

Factor 2
Efficiëntie

De snelheid waarbij je effectief produceert  ten opzichte van de geplande productiesnelheid. 100% efficientie betekent dat de huidige productiesnelheid de verwacthe theoretische snelheid haalt.

Factor 3
Kwaliteit

Het aantal producten die effectief van de band rollen ten opzichte van het aantal geplande producten die van de band zouden moeten rollen. 100% kwaliteit betekent dat er geen afval uit het productieproces vloeit.

Hoe meet je OEE?

Om OEE accuraat te meten heb je een oplossing nodig die jouw assets en machines binnen de productielijn connecteert en monitort om zo tot een objectieve OEE te komen. Als je weet wat je OEE is, kan je ook achterhalen waar de bottlenecks zich bevinden om zo jouw productieproces te optimaliseren.

Een oplossing die je hierbij kan helpen is 9A Connected Factory & Insights. Deze oplossing stelt je in staat om jouw assets en machines te monitoren en uiteindelijk het productieproces te verbeteren.

In de video hieronder krijg je meer inzichten rond wat Overall Equipment Effectiveness is en welke de link is met Industry 4.0. Een belangrijke industriële revolutie waarbij productiebedrijven van het puur digitaliseren van hun bedrijfsprocessen evolueren naar het connecteren van hun machines en uiteindelijk voorspellingen kunnen doen rond het uitvallen van hun machines.

Bekijk de demo

Wil je te weten komen hoe de OEE oplossing binnen 9A Connected Factory & Insights eruit ziet en hoe het kan helpen om jouw productieafdeling te optimaliseren? Download de demo!

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief