Hoe meet je de Overall Equipment Effectiveness (OEE) binnen de productieafdeling?

OEE is een belangrijke parameter voor productiebedrijven om te weten hoe efficiënt hun productieafdeling werkt. Ontdek hier hoe je OEE kan meten op basis van data komende vanuit jouw machines.

Wat is OEE?

OEE, of Overall Equipment Effectiveness, is een belangrijke maatstaf in productiebedrijven die helpt de efficiëntie en prestaties van productieapparatuur te meten. Het geeft inzicht in hoe goed een productieproces presteert door rekening te houden met drie belangrijke factoren: efficiëntie, beschikbaarheid en kwaliteit.

OEE = Beschikbaarheid x Efficiëntie x Kwaliteit

De OEE wordt berekend op basis van 3 factoren:

Factor 1
Beschikbaarheid

De tijd waarin jouw productieproces effectief loopt ten opzichte van de totale, geplande productietijd. 100% beschikbaarheid betekent dat jouw productielijn loopt gedurende de geplande productietijd, zonder enige stops of stilstanden.

Factor 2
Efficiëntie

De snelheid waarbij het process effectief loopt ten opzichte van de geplande snelheid. 100% efficientie betekent dat het productieproces de verwacthe theoretische snelheid haalt.

Factor 3
Kwaliteit

Het aantal producten die effectief van de band rollen ten opzichte van het aantal geplande producten die van de band zouden moeten rollen. 100% kwaliteit betekent dat er geen scrap uit het productieproces vloeit.

Hoe meet je OEE?

Om OEE accuraat te meten heb je een oplossing nodig die jouw assets en machines binnen de productielijn connecteert en monitort om zo tot een objectieve OEE te komen. Als je weet wat je OEE is, kan je ook achterhalen waar de bottlenecks zich bevinden om zo jouw productieproces te optimaliseren.

Een oplossing die je hierbij kan helpen is 9A Connected Factory & Insights. Deze oplossing stelt je in staat om jouw assets en machines te monitoren en uiteindelijk het productieproces te verbeteren.

In de video hieronder krijg je meer inzichten rond wat Overall Equipment Effectiveness is en welke de link is met Industry 4.0. Een belangrijke industriële revolutie waarbij productiebedrijven van het puur digitaliseren van hun bedrijfsprocessen evolueren naar het connecteren van hun machines en uiteindelijk voorspellingen kunnen doen rond het uitvallen van hun machines.

Bekijk de demo

Wil je te weten komen hoe de OEE oplossing binnen 9A Connected Factory & Insights eruit ziet en hoe het kan helpen om jouw productieafdeling te optimaliseren? Download de demo!

Blijf op de hoogte!