De digitale rode draad: een noodzakelijk onderdeel van jouw digitale transformatie

Bedrijven krijgen elke dag te maken met heel wat uitdagingen. Om competitief te blijven is de enige manier vaak om de uitdagingen te omarmen en om te zetten naar opportuniteiten door hun bedrijf digitaal te transformeren. Grijp de kans om te floreren in de digitale wereld en kom alles te weten over het integreren van jouw afdelingen via een digitale rode draad.

Door je verschillende afdelingen met elkaar te verbinden, kan je efficiënt communiceren

Werken de verschillende afdelingen in je bedrijf naadloos samen? Heeft iedereen gemakkelijk toegang tot de informatie de ze nodig hebben van andere afdelingen? Helaas is het antwoord op deze vragen vaak 'nee'. Wanneer afdelingen werken als geïsoleerde silo's, die elk onafhankelijk functioneren op hun eigen 'eiland', ontstaan er verschillende uitdagingen.

Veelvoorkomende uitdagingen:

Data silo’s

Bedrijven die hun afdelingen niet integreren krijgen te maken met geïsoleerde data, waardoor fouten en dubbele invoer van data onvermijdbaar zijn.

Inefficiënte communicatie

Afdelingen hebben moeite om efficiënt te communiceren met elkaar en hebben niet altijd de juiste informatie voorhanden.

Customer Service uitdagingen

Het niet integreren van jouw afdelingen kan een degelijke dienstverlening in de weg staan. Afdelingen hebben niet dezelfde informatie voorhanden, wat kan leiden tot communicatie die elkaar tegenspreekt.

Hoge IT kosten

Het niet integreren van de afdelingen van je bedrijf resulteert vaak in hogere IT-kosten vanwege de verschillende kleinere applicaties die worden gebruikt.

Onvermogen om op te schalen

Zonder geïntegreerde systemen kan het opschalen van jouw bedrijf een uitdaging zijn. Het kan lastig zijn om nieuwe afdelingen, processen of locaties naadloos in bestaande activiteiten te integreren.

Uitdagende documentatie

Het effectief documenteren van processen en specifieke productkwaliteitsnormen kan een uitdaging zijn zonder een uniform platform.


Waarom een digitale rode draad een oplossing kan zijn voor deze uitdagingen

Door de verschillende bedrijfsapplicaties te integreren die door verschillende afdelingen in je bedrijf worden gebruikt, kan je één gemeenschappelijk platform voor je bedrijf creëren en zo naadloos samenwerken tussen afdelingen. Door dit te doen, creëer je een digitale rode draad door jouw organisatie.

Het is, met andere woorden, een virtuele draad die de verschillende afdelingen van jouw bedrijf met elkaar verbindt. Met deze aanpak kan je gegevens in het hele bedrijf delen, op de juiste plaats en op het juiste moment. De digitale rode draad creëert een gedeelde waarheid, waardoor het traditionele silo-denken tot het verleden behoort.

In de competitieve toekomst is een digitale rode draad onmisbaar, en elk bedrijf geeft zijn unieke invulling aan deze essentiële schakel. Laat ons samen de weg vrijmaken naar een succesvolle en geïntegreerde digitale toekomst voor jouw onderneming!

*De digitale rode draad komt in vele versies voor, afhankelijk van het type bedrijf waar je werkt. Dit is een voorbeeld van een projectmatig productiebedrijf.

Voordelen van een digitale rode draad per afdeling

Engineering

Bij de ontwikkeling van nieuwe producten kan jouw engineeringafdeling gegevens van andere afdelingen gebruiken in het ontwerpproces. Bijvoorbeeld door rekening te houden met de prijs, de beschikbare voorraadhoeveelheid en de impact op het milieu bij het kiezen van onderdelen als er meerdere opties zijn. Verder kan je ook door feedback te vergaren van jouw eindproducten andere en betere modellen ontwerpen.

Productie

De productieafdeling heeft verschillende voordelen. Zo kunnen werkinstructies vanuit engineering doorvloeien naar productie en kan een automatische BoM transformatie van de engineering naar productie BoM plaatsvinden. Ook rond versiebeheer kan je producten en versies synchroniseren.

Inkoop

Inkoop kan meer inzicht krijgen in wat wanneer geproduceerd moet worden en er zo voor zorgen dat de juiste onderdelen klaarliggen. Ze kunnen inzicht krijgen in de verkoopprognoses, wat nuttig kan zijn als bepaalde onderdelen een lange levertijd hebben.

Supply Chain

De supply chain medewerkers krijgen een volledig overzicht van alle artikels die relevant zijn voor een bepaald project. Ze kunnen nagaan welke producten in bestelling zijn, wanneer deze worden geleverd, welke producten in productie zijn en wanneer ze opgeleverd worden. Verder kan deze afdeling op basis van inzichten beslissen over een make or buy strategie voor bepaalde onderdelen of eindproducten. Ook kan ze de verdeling van complexe eindproducten opvolgen die verscheept worden in verschillende deelleveringen.

Finance

De finance afdeling kan een tussentijdse facturatie opvragen van een project op basis van de werkelijke voortgang. Doordat ze inzichten krijgen gedurende het volledige project en niet alleen op het einde, kunnen finance medewerkers snel achterhalen of de kosten per milestone gedekt zijn. Verder heeft de finance afdeling ook toegang tot kostenrapporteringen op verschillende niveau’s, zoals op project- en machineniveau.

Service na verkoop

Jouw serviceafdeling kan inzicht krijgen in het specifieke product van een klant en een volledig beeld krijgen van de samenwerking met de klant.

Buitendienst

Jouw servicemonteurs hebben toegang tot productinformatie, handleidingen van bijvoorbeeld oudere producten, een servicegeschiedenis en kennis over welke reserveonderdelen beschikbaar zijn.

Marketing

Marketing heeft toegang tot productillustraties, prijsinformatie, leveringsinformatie en inzicht in interacties met de klantenservice. Dit alles kan marketing helpen om potentiële nieuwe klanten beter van de juiste informatie te voorzien.

Verkoop

Verkoop kan gebruikmaken van 3D-illustraties in interacties met nieuwe prospects, accurate aanbiedingen doen en toegang hebben tot levertijden. Het kan ook helpen bij het maken van nauwkeurige verkoopprognoses.

Doordrenkt met AI

In de snelle, datagestuurde wereld is het cruciaal voor bedrijven om de toegevoegde waarde van AI te begrijpen en te benutten. Met AI kan je processen stroomlijnen, besluitvorming verbeteren en een concurrentievoordeel behalen.

Hieronder kom je aan de hand van enkele voorbeelden te weten hoe je AI kan inzetten in de verschillende afdelingen van jouw bedrijf:

Verkoop

Binnen de verkoopafdeling kan je de dagelijkse job van jouw verkopers gemakkelijker en efficiënter maken door middel van AI. Zo kan je AI automatische antwoorden laten generen op e-mails van klanten, of kan je voorspellen wat de volgende aankoop van een bepaalde klant zal zijn.

Engineering

AI kan de engineeringafdeling helpen bij het eenvoudiger genereren van designs en het optimaliseren van routinetaken.

Productie

De productieafdeling heeft baat bij AI om machinestilstanden en verwachte onderhoudsbeurten te voorspellen.

Supply chain

Binnen supply chain kan AI helpen om de processen te optimaliseren door de vraag te voorspellen, of de voorraadlevels te verbeteren.

Gebruikt je AI in jouw bedrijf?

Artificiële intelligentie (AI) ontwikkelt zich snel. En AI moet een centraal onderdeel zijn van je digitale transformatie.

Een rode draad voor elk bedrijf

Een digitale rode draad is een must voor bedrijven om succesvol digitaal te transformeren, maar niet elke digitale rode draad is dezelfde. Ieder bedrijf geeft zo zijn eigen invulling aan zijn/haar digitale rode draad en de oplossingen die je hiervoor inzet.

Wens je meer te weten over hoe de digitale rode draad er voor jouw bedrijf uit zou zien?

Vraag hiernaast een assessment aan.

Assessment aanvraag

Blijf op de hoogte via onze nieuwsbrief